Published On: mar, Feb 14th, 2012

Referitor la iarna si inzapeziri …

Share This
Tags

Exista o formula straveche cu privire la luna februarie – ultima luna de iarna – “fe-martie”, reflectand dorinta oamenilor de a trece mai repede de luna februarie si cu ea odata si iarna.

Anul acesta, am avut chiar o situatie insolita: Nu am prea avut iarna in luna decembrie si chiar la inceput de ianuarie. Greul iernii s-a concentrat in luna februarie – cu caderi foarte mari de zapada, cu un fel de compensare naturala, dupa lipsa de precipitatii din perioada anterioara, foarte secetoasa – vara, toamna si inceputul iernii. Toata Europa inregistreaza acest fenomen.

Continuarea ninsorilor creeaza probleme nu numai acum. Prin prelungirea inzapezirii drumurilor si a unor localitati, dar aceasta va crea probleme si dupa, daca va avea loc o incalzire rapida, cu topirea masiva a zapezilor, si cu o posibila suprapunere de ploi de primavara – aceasta va crea pericole reale pentru inundatii de mari dimensiuni. Aceasta, este valabil mai ales pentru bazinul Siretului, unde, din pacate, in ultimii 20 de ani s-au defrisat masiv versantii Carpatilor Orientali, ca urmare a privatizarii padurilor (o greseala politica, pentru care se vor inregistra costuri pe o perioada lunga de timp).

Lipsa padurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, in bazinul Siretului, al afluentilor sai din judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, cu pierderi uriase si pericole pentru oameni si pentru localitati. Din pacate, singura masura rationala este elaborarea din timp a unor avertizari – care sa-i ajute pe oameni sa se fereasca din calea viiturilor! Evitarea pierderilor materiale este mai dificila, uneori imposibila – acum important este sa se diminueze pierderile de vieti umane si de animale.

Se impun rapid analize pentru exploatarea rationala a tuturor bazinelor hidrografice si de masuri tehnice legate de exploatarea acumularilor, de pregolire a lor, pentru preluarea marilor viituri.

ION ILIESCU

Comentarii

comentariu

About the Author

-