Published On: mar, Feb 21st, 2012

Pupat toti piata endependetii

Share This
Tags

In “Telegrame”, inegalabilul I.L.Caragiale a surprins, cu umorul sau suculent, oportunismul unor semeni, felul cum se putea inchide gura unui reclamagiu, Costachel Gudurau (pana si numele spune ceva despre posesorul sau).

Fratele lui Costachel, Iordachel, fost senator, isi ia sarcina de a-l capatui cu o functie bugetara, bine retribuita, si pentru aceasta nu sunt interzise orice mijloace, reclamatiile nefondate, minciunile, exagerarile, apelarea tuturor organelor statului pana la cel mai inalt nivel.

Pana si momentul declansarii scandalului este cu grija ales. Citim, intr-una din telegrame: “Nu convine acum, in asteptarea campaniei electorale, ca agenti superiori ai autoritatii sa dea loc la scandaluri, din toate punctele de vedere regretabile”.

Semnificativ este si deznodamantul acestei povesti. Se vacanteaza (prin deces) postul de avocat al statului. Procurorul Tribunalului X se considera indreptatit sa-l ocupe. Autoritatile superioare, gasind bun prilej sa inchida gura reclamagiilor Gudurai, chit ca reprezentau opozitia parlamentara (dar ce mai conteaza?!) decid incadrarea lui Costachel.

Si astfel, se sting toate animozitatile, se rezolva toate conflictele, se aplaneaza toate situatiile de familie in interiorul bunei concordii, a fericirii generale; este timpul ca opozitia sa se infrateasca cu puterea si nu ne mai ramane decat: “pupat toti piata endependetii”.

De unde se vede destul de clar cum se rezolva asa-numitele diferende de opinie, contradictiile doctrinare, anume prin alocarea unui ciolan gros de ros.

Recitind telegramele semnate, pentru conformitate, de parintele comediei moderne Ion Luca Caragiale, nu pot sa nu fac o paralela cu asa-zisele dispute politice, doctrinare, din zilele noastre.

Si acum, ca si atunci, miezul zazaniei dintre putere si opozitie se constituie din ciolanul banului public. Stau si ma intreb ca prostu’, veni-va ziua aceea cand interesul public, anume si interesul meu, alegator din colegiul cutare, va sta in centrul disputei politice? Da sau nu?!

Iata in ce consta genialitatea demersului literar al lui Caragiale. In actualitatea lui perena. Nu o singura data este citat de diversi comentatori in argumentatia lor. Nu numai o data, situatii politice ori sociale prezente se potrivesc, manusa turnata, cu fapte descrise, cu inalta maiestrie artistica, atat in comediile caragialene, ori in celebrele sale momente si schite.

Nene Iancule, ai avut perfecta dreptate atunci cand, in viata fiind, afirmai ca esti un geniu!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-