Published On: mie, Feb 22nd, 2012

Peste 1000 de angajati CFR, pe lista neagra

Share This
Tags

1.143 de angajati ai CFR Calatori vor fi dati afara. Angajatii au primit deja preavizele si vor fi concediati incepand cu 23 martie.

Sindicatele contesta in instanta programul de disponibilizari de la CFR Calatori care prevede ca peste 1.100 de oameni isi vor pierde locurile de munca din luna martie, sustinand ca decizia a fost luata fara ca reprezentantii salariatilor sa fie consultati. Salariatii vor primi lunar dupa concediere, timp de 6 luni, 670 de lei.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML), Iulian Mantescu, a declarat ca dupa ce vor primi notificarea privind disponibilizarea a 1.143 de angajati de la CFR Calatori vor contesta in justitie acest act.

Potrivit liderului sindical, urmeaza sa fie reintegrate in cadrul CFR Calatori trei filiale care au fost externalizate in perioada 2000-2004, iar bugetul companiei pentru cheltuielile cu personalul este acelasi cu cel de anul trecut.

CFR Calatori a anuntat printr-un comunicat de presa ca vor fi disponibilizati 1.050 salariati de la CFR Calatori si 93 de la filiale, 50 de persoane de la Voiaj CFR si 43 salariati de la CFR Gevaro.

“Masura vine ca urmare a conditionalitatilor agreate in acordul Guvernului cu FMI, CE si BM conform carora personalul angajat al CFR Calatori in 2012 trebuie sa ramana acelasi ca in 2011, chiar si dupa fuziunea prin absorbtie a a filialelor la care CFR Calatori este unic actionar, actiune ce presupune si preluarea unui numar de aproximativ 900 de salariati ramasi in urma aplicarii programelor proprii de restructurare”, se arata in comunicatul operatorului.

Salariatii care vor fi disponibilizati vor primi lunar, timp de sase luni, suma de 670 de lei, aceasta masura fiiind luata conform acordului dintre Guvern si FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Guvernul s-a angajat in scrisoarea de intentie convenita cu FMI ca fondul de salarii al CFR Calatori pentru acest an trebuie sa ramana acelasi ca anul trecut, chiar si dupa preluarea personalului din filialele absorbite.

CFR Calatori arata ca a trimis marti notificari pentru concedierea colectiva la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti si la federatiile sindicale reprezentative.

Contractul colectiv de munca se incheie la 23 martie. In prezent sunt negocieri pentru incheierea unui nou contract colectiv de munca pentru perioada 2012 – 2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

-