Published On: joi, Feb 23rd, 2012

Pansamentul-spray – metoda revolutionara de oprire a sangerarii

Share This
Tags

Un pansament biologic la scara nanometrica dezvoltat la MIT ar putea preveni moartea pe campul de lupta. Cercetatorii, condusi de Paula Hammond si finantati de Institutul de Nanotehnologii pentru Soldati si o companie din Danemarca, Ferrosan Medical Devices A/S, au creat un spray-pansament care contine trombina, un agent de coagulare gasit in sange, si acid tanic.

Buretii acoperiti cu acest spray pot fi stocati fara probleme si transportati usor de catre soldati sau de catre personalul medical. Buretii pot fi valorosi si in spitalele civile, spune Hammond, profesor David H. Koch in inginerie. „Capacitatea de a impacheta cu usurinta agentul de coagulare a sangelui in acest tip de bureti este o idee foarte atragatoare, deoarece exista posibilitate de a-i ambala, depozita si apoi de a-i scoate rapid”, spune ea.

Autorul principal al lucrarii este Anita Shukla, care isi face studiile postdoctorale la Rice University. Dupa pulverizare pe suprafata ranita, materialul poate opri sangerarea in cateva secunde. Pe campul de lupta, sangerarea necontrolata este principala cauza de deces datorat traumelor. Metodele traditionale de a opri sangerarea, cum ar fi bandajele de compresie, nu sunt potrivite pentru gat si multe alte parti ale corpului. In ultimii ani, cercetatorii au incercat abordari alternative, dar toate au anumite dezavantaje.

Pansamentele si gelurile cu fibrina au o perioada de valabilitate scurta si pot provoca un raspuns imun advers, iar pudrele zeolitice sunt greu de aplicat in conditii de vant puternic si pot cauza arsuri grave. O alta optiune sunt bandajele facute din chitosan, un derivat de material structural primar din exoschelete de moluste. Aceste bandaje au avut un oarecare succes, dar pot fi greu de modelat pentru a se potrivi ranilor complexe.

Multe spitale civile folosesc un burete de gelatina puternic absorbant produs de Forrosan pentru a opri sangerarea. Cu toate acestea, buretii trebuie sa fie inmuiati in trombina lichida chiar inainte de aplicarea pe rana, ceea ce ii face imposibil de folosit pe campul de lupta. Echipa lui Hammond a venit cu ideea de a acoperi in avans buretii cu un agent de coagulare a sangelui, astfel incat acestia sa fie gata de folosit atunci cand este nevoie, atat pentru uz militar, cat si pentru uz civil.

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au dezvoltat un pansament biologic la scara nanometrica, care consta in doua straturi pulverizate pe un material, de exemplu buretii folositi in acest studiu. Cercetatorii au descoperit ca straturile de trombina, o proteina naturala de coagulare, si acidul tanic, o molecula mica, gasita in mod natural in ceai, produc un strat subtire care contine cantitati mari de trombina functionala.

Ambele materiale au fost aprobate de Administratia Americana a Mancarii si a Medicamentelor (U.S. F.D.A.), ceea ce ar putea ajuta la procesul de aprobare pentru o versiune comercializata a buretilor, spune Shukla. Un avantaj-cheie al metodei de pulverizare este ca permite unei cantitati mari de trombina sa fie impachetata in bureti, acoperind chiar si fibrele din interior, spune David King, chirurg traumatolog si instructor in chirurgie la Massachusetts General Hospital, care nu a fost implicat in aceasta cercetare. „Toate materialele hemostatice existente sufera de aceeasi limitare, aceea de a fi capabile sa ofere un pachet suficient de dens de material hemostatic la locul sangerarii. Din acest motiv noul material este interesant”, spune King, care este si rezervist al armatei americane, participand la conflictul din Afganistan, unde a ocupat functia de chirurg traumatolog sef.

Odata pulverizati, buretii pot fi stocati luni de zile pana la utilizare. Buretii pot fi modelati pentru a se potrivi formei oricarei rani. „Acum avem o alternativa care ar putea fi folosita fara a aplica o presiune mare si care se poate conforma la o varietate mare de rani, pentru ca buretii sunt foarte maleabili”, spune Shukla.

In testele pe animale de la Ferrosan, buretii au fost aplicati pe rani, cu o presiune usoara (cea caracteristica unui deget uman), timp de 60 de secunde – iar sangerarea s-a oprit in acest timp. Buretii fara trombina au avut nevoie de cel putin 150 de secunde pentru a opri sangerarea. O simpla bucata de tifon, aplicata pentru 12 minute (durata experimentului), nu a oprit sangerarea.

Cercetatorii au depus o cerere de brevet de inventie pe aceasta tehnologie si pe alta similara, care contine bureti acoperiti cu antibioticul vancomicina. Laboratorul lui Hammond lucreaza acum la combinarea intr-un singur burete a activitatilor de coagulare ale sangelui cu cele ale antibioticului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-