Published On: mar, Feb 7th, 2012

Paiul din ochiul altuia

Share This
Tags

Ce se mai vede paiul din ochiul altuia, dar niciodata barna din ochiul propriu. Asa este facuta firea omeneasca, banuitoare, barfitoare, critica la adresa oricui, dar niciodata, ori destul de rar, autocritica.

Intr-o seara, in Piata Universitatii, o femeie surescitata de atmosfera revolutionara declara unui reporter ca ii vine sa se duca acasa si sa-si taie mainile cu care a pus stampila “Votat” intr-o anumita patratica. Iata, mi-am zis, adevarat spirit autocritic! Iata o recunoastere, tardiva ce-i drept, a unei greseli impardonabile!

De cele mai multe ori, insa, vinovatii sunt altii, greselile, nerealizarile, vin din alta parte. Uitati-va, cu destula atentie, la discursuri ale unora din varful ierarhiei sociale si mai ales politice. N-ar recunoaste astia ca lor li se datoreaza o anume stare de lucruri negativa nici sa-i impusti (vorba vine!). Mai intotdeauna altii poarta vina, de cele mai multe ori se arunca anatema pe “greaua mostenire”. Alteori, se cauta vinovatii pe aiurea, prin Grecia daca se poate. Se da vina pe criza europeana sau mondiala. Asa este facuta firea omeneasca, oportunista si aroganta, egoista si vindicativa, mincinoasa si demagogica.

Doar asa se explica increderea de care s-au bucurat anumite personagii politice la un moment dat. Si tot asa se explica faptul ca, acum cand cota de incredere populara a scazut la procente formate dintr-o cifra, nu le vine sa creada. Si culmea, fac tumbe, se dau de ceasul mortii, se afunda in noi si miselesti minciuni si manipulari, doar-doar vor mai recupera ceva din credibilitatea grav afectata.

Si oamenii care au inceput (unii dintre ei!) sa-si vada barna din ochiul propriu, se dau si ei de ceasul mortii, ca nu stiu cum se mai poate vindeca boala cea grava a natiei din care fac parte. Acum, din pacate, li se potriveste o alta vorba de duh romaneasca: “mortul de la groapa nu se mai intoarce”, sau aia care zice: “da, Doamne, mintea romanului cea de pe urma”.

Greu, tare greu cu paiul din ochiul altuia, dar si mai dificil cu barna din ochiul propriu!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-