Published On: lun, Feb 13th, 2012

Obezitatea. Cauze, riscuri, solutii

Share This
Tags

Era moderna a adus pe langa confortul dat de tehnologie si probleme de sanatate noi. Printre noile afectiuni la care se constata o incidenta crescuta se numara si obezitatea. Obezitatea poate fi definita ca un exces de greutate, pe baza tesutului adipos.

Ea poate fi constatata prin calcularea IMC (indice de masa corporala), IMC= kg/m2, raportul dintre greutate si inaltimea la patrat.

O clasificare general acceptata indica obezitatea la un IMC mai mare de 30. Trebuie facuta distinctia dintre cei cu un indice mai mare de 30 pe seama tesutului adipos si sportivi (de genul culturistilor sau luptatorilor), unde cresterea indicelui se face pe seama tesutului muscular.

IMC intre 25 si 29 apare la persoanele supraponderale, cu un risc crescut de obezitate. Normal, IMC-ul trebuie sa fie situat intre 18 si 25. Aceste date sunt acceptate pana la adultul de 65 de ani. Dupa aceasta varsta nu mai exista o definitie stabilita pentru obezitate.

In Romania, supraponderalii si persoanele obeze au o pondere destul de mare: 53% dintre adulti sunt supraponderali, iar 22% sunt obezi.

Cum apare obezitatea?

Aportul energetic al organismului este direct proportional cu consumul de alimente. Sursele principale de energie sunt produse din lipide si glucide. Excesul este depozitat sub forma de trigliceride in tesuturi. Ca o mostenire de la stramosi, obisnuiti cu pauze alimentare si cu o permanenta cautare a hranei, organismul s-a adaptat, astfel incat, daca este posibil, mereu va pune ceva deoparte.

Vremurile s-au schimbat, dar aceste mecanisme de conservare s-au pastrat. Nu mai e necesar sa vanam ori sa desfasuram alte activitati fizice intense pentru a procura hrana, iar consumul de alimente a devenit din ce in ce mai mare si mai dezechilibrat. Acest lucru a dus la constituirea unor rezerve mult prea mari, ce nu vor fi folosite.

Alegerea alimentelor

Unele experimente pe animale au demonstrat ca acestea pot alege tipul de hrana dupa necesitati, spre deosebire de om unde acest mecanism a fost abolit. Experimentul a fost facut pe soareci. Acestora le-a fost redus aportul de sare un timp mai indelungat. La un moment dat in custi a fost pusa si hrana care continea sare. Desi s-au obisnuit cu un tip de aliment, au renuntat la el in favoarea celor cu sare. Experimentul s-a repetat si pentru calciu, cu acelasi rezultat.

Alimentatia omului de azi nu mai tine cont de nevoile fiziologice, ci mai degraba de placerea ingerarii unor alimente. Cati dintre noi au mancat o prajitura doar pentru placerea gustului si cati au mancat-o pentru a creste nivelul glicemiei?

Consumul de energie

Consumul de energie este suma dintre consumul de repaus – consumul necesar functionarii normale a organismului si consumul in activitati fizice.

Consumul in repaus este format din metabolismul bazal (70%) ce cuprinde consumul de energie pentru a mentine functiile vitale in parametri normali: activitatea cardiaca, nervoasa, secretorie. Celelalte componente sunt efectul dinamic al alimentelor (10%) reprezentat de energia necesara pentru digestia si absorbtia alimentelor si activitatea fizica spontana (20%).

Riscurile obezitatii

Pe langa aspectul estetic, apar alte afectiuni, care vor compromite confortul bolnavului. Una dintre cele mai frecvente afectiuni asociate cu obezitatea este diabetul zaharat. S-a constatat ca pierderea in greutatea poate incetini progresia diabetului.

Bolile cardiovasculare: hipertensiunea, boli coronare, insuficienta cardiaca, toate acestea sunt corelate cu cresterea masei corporale si obezitatea. Mai apare riscul de ateroscleroza, cu posibile consecinte fatale.

Apare riscul de cancer. Tesutul adipos contine o enzima, aromataza, care transforma hormonii androgeni (testosteronul) in hormoni estrogeni. Efectul consta in cresterea prevalentei cancerului hormonal – dependent atat la femei, cat si la barbati.

Datorita cresterii masei, apar probleme respiratorii, cum ar fi dispneea (greutate in respiratie) sau apneea de somn (oprirea respiratiei). Obezitatea este frecvent asociata cu afectiuni ale articulatiilor. Creste presiunea exercitata de masa corpului asupra articulatiilor membrelor inferioare.

Obezitatea privita in ansamblu, este o suma de alte afectiuni care apar in timp. Toate aceste neplaceri pot fi evitate cu usurinta, prin instituirea unui stil de viata armonios, cu practicarea exercitiului fizic si evitarea sedentarismului pe cat posibil. Alimentatia, un factor cheie in aparitia obezitatii, poate fi controlata prin instituirea unui regim strict, atat caloric, cat si legat de originea alimentelor.

Dupa parcurgerea articolului, daca, macar unul dintre cititori isi va schimba stilul de viata, atunci scopul acestuia a fost atins.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-