Published On: joi, Feb 23rd, 2012

NYT: Basescu seamana tot mai mult cu Ceausescu

Share This
Tags

New York Times a analizat statele din Europa intr-un amplu articol publicat in editia de marti a cotidianului. Ziarul face trimitere la viata politico-sociala a unor state precum Polonia, Macedonia, Albania, Ungaria si Romania.

Referitor la Romania, jurnalistii NY Times amintesc de recentele miscari de protest menite sa-l inlature de la putere pe Traian Basescu, comparat cu fostul presedinte comunist Nicolae Ceausescu.

“Si in timpul recentelor proteste din Romania, pancartele si scandarile protestatarilor au sustinut si mai mult ca nepopularul si autoritarul Basescu seamana tot mai mult cu fostul dictator Nicolae Ceausescu”, scrie NY Times.

Despre alte state, New York Times scrie ca dupa o lunga perioada de apatie, statele din Europa Centrala si de Est  au decis sa incheie conturile cu trecutul comunist, facand referire la Polonia. Justitia poloneza a decis ca liderii comunisti care au stat in spatele decretarii legii martiale, in decembrie 1981, au fost parte a “unui grup criminal”, se poate citi in articolul intitulat “Polonia, in fruntea valului de investigare a erei comuniste”.

Presedintele Bulgariei incearca sa-i excluda din serviciul diplomatic pe cei care au colaborat cu politia politica comunista.

Guvernul macedonean este ocupat cu vanatoarea acestor colaboratori, iar noua constitutie ungara permite actiuni in justitie impotriva fostilor comunisti.

In Germania, cancelarul Angela Merkel l-a propus pentru presedintie pe pastorul est-german Joachim Gauck, cel care a studiat arhivele Stasi. Letonia, a respins, prin referendum, recunoasterea limbii ruse ca a doua limba oficiala, mai scrie prestigioasa publicatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-