Published On: joi, Feb 16th, 2012

Nameti versus politica

Share This
Tags

Imagini de cosmar, sate intregi transformate in campii albe de nea cu hornuri de sobe iesind timid ca borne kilometrice plantate din loc in loc. Nu scot fum, lemnele aducatoare de caldura s-au terminat de mult. Familii intregi blocate sub nameti cu alimente si apa de baut pe terminate.

Blocajul tine, la unii, si cate o saptamana. In disperare de cauza, cei mai indrazneti ori care s-au nimerit sa aiba o lopata la indemana sapa tuneluri prin nametele cat casa. Pe unele locuri, viscolul cel naprasnic a troienit dealuri de peste 5-6 metri. Bolnavi, copii mici, batrani neputinciosi, si-au dus zilele ca vai de ei, in frig crancen, pe intuneric, fara hrana, fara apa potabila, fara medicamente.

Solidaritatea umana, grija de aproapele i-a determinat pe cei mai zdraveni iesiti primii la lumina sa treaca la desfundarea celor mai napastuiti de soarta, pe cei al caror blocaj sub masa alba nu putea fi deblocat dinauntru.

Unii sinistrati au supravietuit, dovedind inca o data capacitatea fiintei umane de a trece peste nenorociri. Cei mai putin norocosi, cei cu afectiuni cronice, au fost doborati de vicisitudinile vremii cainoase. Numarul victimelor gerului si ale viscolului este in continua crestere. Ne ingrozim la gandul bilantului final, caci la ora cand astern aceste randuri mai sunt sate intregi izolate, mai sunt case blocate sub mormane de nea.

Si se disting, pe putin doua categorii de autoritati locale, primari gospodari cu spirit de initiativa, buni organizatori, oameni iubitori de oameni care n-au asteptat “indicatii pretioase”. Au purces, cu tot elanul, la deszapezirea celor mai napastuiti, au facut eforturi disperate de a furniza sinistratilor un minimum de alimente si apa, s-au implicat in actiunile de desfundare a cailor de acces. Cinste lor!

De partea opusa, s-a semnalat si indolenta, descurajare, asteptarea, cu mainile-n poala, a perelor malaiete de pe aiurea, de la judet ori de mai sus. Bun prilej de evaluare a competentelor manageriale si a devotamentului fata de obstea care i-a investit cu functii si onoruri. Acestia se cuvine sa fie sanctionati cum se cuvine la urmatoarele scrutinuri.

Dar fapta cea mai de condamnat, in aceasta criza majora, soldata cu pierderi de vieti omenesti, caci de pagubele materiale nu se poate inca vorbi, si daca se vor confirma acuzele unor oficiali judeteni, marsavia marsaviilor are ca punct de plecare strambele bagate de unii ori de altii pe motive de culoare politica. Repet, daca se confirma, fapta se inscrie in elementele infractiunii “crima impotriva umanitatii” si s-ar cuveni aspru sanctionata. Intrebarea este: cine o va face?!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-