Published On: lun, Feb 6th, 2012

Modificari la declaratia privind livrarile si achizitiile de bunuri

Share This
Tags

Directia Generala a Finantelor Publice judet Braila aduce la cunostinta contribuabililor noutatile privitoare la completarea si depunerea formularului 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, prevazute de O.P.A.N.A.F. nr.3.596/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.927/28.12.2011.

Prevederile prezentului ordin au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2012 si se aplica incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna ianuarie 2012. Pentru perioadele de raportare anterioare lunii ianuarie 2012, declaratia 394 va putea fi depusa doar la ghiseu, generata prin programele de asistenta existente, accesibile pe portalul A.N.A.F., sectiunea Asistenta contribuabili – Programe utile – Declaratii fiscale.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI al Codului Fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare.

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea „taxare inversa„ si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de T.V.A. in Romania conform art.153 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de T.V.A. in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege, trebuie asadar sa completeze sis a depuna declaratia.

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea „taxare inversa„ si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare si nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care va inlocui declaratia informativa depusa initial.

Declaratia se depune numai pe noile versiuni ale programelor de asistenta, in format PDF, cu fisier xml atasat, indiferent de canalul de depunere ales (internet sau ghiseu). Noile versiuni ale programelor de asistenta (Soft A si Soft J) pentru Declaratia 394 vor putea fi descarcate de pe portalul A.N.A.F., sectiunea Declaratii electronice – Descarcare declaratii – unde se vor regasi si prevederile legale, precum si instructiuni/documentatie de ajutor. In noile versiuni ale declaratiei 394, aceasta se va putea depune semnata electronic, cu certificat digital calificat si prin Internet, de pe pagina de upload a declaratiilor 100, 112, 300, 390 si 710, accesibila prin portalul www.e-guvernare.ro. Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaratiilor le vor putea depune la ghiseul organelor fiscale, in format PDF cu fisier xml atasat, pe suport CD, insotite de rezumatul declaratiei listat, semnat si stampilat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-