Published On: Soare, Feb 5th, 2012

Mai putini, dar mai bogati

Share This
Tags

Conform datelor preliminare ale recensamantului de la sfarsitul anului trecut, care au fost date publicitatii zilele trecute, populatia Romaniei se situeaza la nivelul anului 1966, respectiv 19 milioane de locuitori. In schimb, Institutul National de Statistica arata ca a crescut populatia de etnie rroma, dar si cea maghiara, comparativ cu rezultatele ultimului Recensamant realizat in anul 2002.

Daca raportam PIB-ul tarii la populatia actuala, cifrele arata optimist. Cel putin teoretic, suntem mai bogati, avand in vedere ca aceeasi suma se imparte acum la un numar mai mic de cetateni. Situatia se schimba insa cand vine vorba de datorii si de somaj, deoarece o populatie mai putin numeroasa presupune si un numar mai mic de angajati, deci de platitori de taxe, si implicit de un somaj mai mare.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut constant in ultimii 20 de ani, ajungand pana la valoarea de 6.700 de euro pe cap de locuitor, inregistrata in anul 2011. In ceea ce priveste nivelul populatiei neocupate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a raportat ca in prezent in bazele lor de date sunt inregistrati peste 700.000 de someri care, la un numar mai mic de angajati, fac ca rata somajului sa se dubleze.

Mai mult, potrivit normelor instituite de legislatia romana, si colegiile electorale se vor redimensiona, ceea ce inseamna ca vom avea mai putini deputati si senatori, dar si europarlamentari.

Calculul presupune ca fiecare senator sa reprezinte in Parlament 160.000 de cetateni, in timp de un deputat va fi ales pentru 70.000 de romani. Asadar, la 19 milioane de cetateni vom avea cu aproape 40 de deputati si senatori mai putin decat in prezent, iar urmatoarele alegeri vor sterge de pe lista 3 posturi de europarlamentar.

In ceea ce priveste datoria externa a Romaniei, cu care presedintele Traian Basescu se lauda ca fiind cea mai mica din Europa pe cap de locuitor, aceasta se va reimparti la cifrele aratate in recensamant, ceea ce face ca cei 4.570 de euro sa devina 5000 si ceva. Asadar, suntem mai bogati sau mai indatorati?

Comentarii

comentariu

About the Author

-