Published On: mie, Feb 1st, 2012

Lumea lor

Share This
Tags

Doar lectura unor carti documentare , de interviu, bazate numai pe marturii directe, pe documente, stenograme fidele si altele asemenea iti pot deschide mintea asupra unor evenimente cu impact istoric. Nu televiziuni, nu presa cotidiana, ambele manipulatorii de cele mai multe ori. Adevarul, repet, se afla ascuns in mintea celor care au participat efectiv la valtoarea evenimentelor, care au influentat, intr-un fel sau altul, cursul istoriei.

Nu dezvalui autorul sau titlul cartii care recent mi-a prezentat o perioada destul de intinsa din epoca comunista. Recunosc faptul ca m-a impresionat acuratetea mesajului, trimiterile dese la documente si, mai ales, marturiile, cu o doza suficienta de obiectivitate ale unui personaj din varful ierarhiei comuniste.

Nu-mi propun sa recenzez volumul ce am in fata, nu doresc nici sa povestesc continutul de idei, de informatii, ci mai degraba sa scot in evidenta un lucru destul de interesant (din punctul meu de vedere).

Am trait perioada comunista de la inceputurile ei pana la urma. Destule aspecte, unele pozitive, altele mai putin, le-am trait pe viu. }tiu ce gandeam atunci, stiu ce gandesc acum. Am multumirea ca nici atunci, nici acum, nu m-am lasat manipulat suta la suta. Constat (fara sa ma laud de fel!) ca multe situatii de viata, multe analize de sistem, le-am facut cu suficienta obiectivitate si ca ideile mele corespund, in proportie multumitoare, cu adevarul istoric.

Aspectul pe care imi propun acum sa-l dezvolt, cat de cat, se refera la psihologia unor conducatori, la modul lor de gandire si actiune dupa ce s-au inchis in turnul lor de fildes, dupa ce s-au rupt puntile de legatura cu masele populare.

Vin cu un singur exemplu de prin anii optzeci, pe cand restrictiile in privinta hranei devenisera acute. Lina Ciobanu, care era ministru al comertului interior, a adresat o cerere la Agricultura: “Mai dati-ne, dom’le, ceva carne, ca avem numai oase”. Ceausescu, informat, a chemat-o pe Lina Ciobanu: “Ce te-apuci sa ceri carne?! Tu la tine acasa, la Potcoava, de cate ori pe saptamana mancai carne?”

Lucrurile sunt clare! Conducatorii, dupa o anumita perioada, ajung sa traiasca intr-o lume a lor, rupta complet de realitate. Se imbata cu apa chioara de izvor,  cred ca masele populare adera, de bunavoie, la politicile guvernamentale, ca isi iubesc si isi respecta conducatorii.

Presupun ca aceste trairi, “in lumea lor”, le distorsioneaza intreaga perceptie despre lume, cred ca prin discursuri goale de continut isi asigura nemurirea. Asa a crezut si Ceausescu! Asa mai cred si altii! (va urma)

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-