Published On: mar, Feb 28th, 2012

Legea lustratiei a fost adoptata de Parlament

Share This
Tags

Legea lustratiei a fost adoptata de Parlament. Comunistii care au avut functii inainte de 1989 nu vor mai putea fi numiti ministri sau consilieri de stat.

Proiectul Legii lustratiei a primit marti votul final al Camerei Deputatilor – for decizional in acest sens.  Legea a trecut cu 167 de voturi ”pentru”, patru abtineri si nici un vot impotriva.

Mai multi deputati au apreciat ca aceasta lege este necesara la 22 ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au marcat caderea regimului comunist.

„UDMR sustine votarea acestui proiect de lege. Dupa mai bine de 20 de ani (n.r. – de la Revolutie), avem nevoie de aceste dispozitii”, a declarat deputatul UDMR Mate Andras.

Proiectul Legii lustratiei are in vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au facut parte din aparatul de partid in vremea regimului comunist din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor si Comisia pentru drepturile omului au adoptat, marti, mai multe modificari la Legea lustratiei.

Modificarile operate de comisii definesc mai clar persoanele care au facut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche.

Noua forma precizeaza ca persoanele lustrate trebuie sa fi ocupat functii politice retribuite de PCR in principalele structuri ale aparatului comunist.

Sunt incluse in categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 (ministri, secretari de stat, prim-adjuncti si adjuncti ai ministrilor). Sunt supusi restrictiilor legii si cei care au detinut functii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judetean de partid, presedinte sau vicepresedinte in consiliile populare judetene, UTC, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central.

La fel si persoanele care au facut parte din structurile fostei Securitati si au colaborat cu aceasta ca politie politica.

Au fost incluse in lege ca lustrabili si cei care au ocupat functii ca presedinte sau presedinte de sectii la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.

Comentarii

comentariu

About the Author

-