Published On: joi, Feb 2nd, 2012

La Braila, tunurile imobiliare s-au dat sub obladuirea lui Constantin Cibu

Share This
Tags

Un grup din Braila a reusit sa puna mana pe o mare parte din terenul Pietei Concordiei, din centrul orasului, gratie fostului primar PNL Constantin Sever Cibu, in prezent senator UNPR, secretarului CLM Braila, Iorga Stoian si sefei Directiei Juridice din primarie, Angelica Pamfil. “Masina de retrocedari” a functionat ireprosabil, avandu-l la “butoane” pe controversatul om de afaceri local Simion Closca, in posesia caruia aveau sa ajunga terenurile, se arata pe un site de investigatii din Romania. Simion Closca a lucrat “la sigur” si le-a platit revendicatorilor avansul de 65.000 euro pentru primii 998 mp, pe 18.05.2006, cu o luna inainte ca primarul Cibu sa semneze decizia de retrocedare a acelui teren. Alt revendicator, Constantin Tigau, care nu avea dreptul la restituire pentru ca familia sa primise despagubiri la momentul expropierii pentru utilitati publice, a obtinut terenul de 235 mp dupa ce l-a mandatat pe Closca sa se ocupe de formalitati. Primaria Braila a pus la dispozitia lui Simion Closca si infrastructura de pe terenurile retrocedate, spatii comerciale, platforme betonate, tarabe, a caror valoare este cifrata la aproximativ 250.000 de euro.

Curtea de Apel anuleaza retrocedarea, Cibu o forteaza

Pana acum a fost retrocedata o suprafata de 1.374 mp, o treime din suprafata pietei, de 3.558 mp. In 2006, fostul primar Constantin Cibu, a semnat Decizia 10.065/15.06.2006  privind restituirea primei suprafete, de 988 mp. Revendicatorii erau Victor si Paraschiva Rugina, Elena si Ionel Zanet si Carmen Gaidau. Initial, Prefectura Braila a dat aviz de legalitate (prin subprefectul Mircea Fudulaiche), apoi prefectul de la acea vreme, Nicolae Mitroi (care era in concediu cand s-a dat avizul), i-a cerut lui Cibu sa-si retraga decizia pentru ca, potrivit HG 363/2002, prin care a fost aprobata lista obiectivelor ce fac parte din domeniul public al judetului Braila, terenul respectiv face parte din domeniul public al municipiului si in aceste conditii nu putea fi retrocedat pe vechiul amplasament. Primaria Braila trebuia sa le ofere revendicatorilor terenuri la schimb sau despagubiri. Primarul Cibu a refuzat sa isi retraga decizia, prefectura a atacat-o in instanta si dupa ce Tribunalul Braila a respins actiunea prefecturii, dosarul a ajuns pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Galati. Magistratii au anulat decizia primarului din Braila prin sentinta irevocabila. In sentinta, au fost insirate toate ilegalitatile comise de Cibu. In primul rand, ca primarul nu putea retroceda terenurile respective, pe care erau constructii cu utilitate publica si ca primarul incalcase flagrant caracterul inalienabil al proprietatii publice, “institutia primarului neavand dreptul sa decida trecerea unor bunuri din proprietate publica in proprietatea privata”. Judecatorii au motivat anularea retrocedarii si prin faptul ca fostii proprietari primisera deja despagubiri, iar in acest caz restituirea in natura ramanea fara obiect. Sentinta Curtii de Apel a deranjat interesele mafiei brailene si a fost anulata prin alta actiune in instanta, pe motiv ca judecatorii de la Curtea de Apel nu ar fi avut dreptul sa se pronunte asupra legalitatii deciziei primarului Constantin Cibu. Rasucirea la 180 de grade a instantelor de judecata a dat unde verde retrocedarii de catre primarul Cibu a primilor 998 mp din Piata Concordia.

Un proces inchis in Palatul de Justitie Braila

Tot pe semnatura primarului Constantin Cibu a mai fost restuita in natura o suprafata de 151 mp, revendicata de familia Munteanu. Dupa ce s-au retrocedat 1.149 prin decizii ale primarului, a urmat restituirea, prin sentinta judecatoreasca, a 235 mp catre Constantin tigau. In dosarul 3604/196/2009, Judecatoria Braila a emis sentinta nr 4544/27.07.2009, prin care a obligt Primaria Braila si Directia Administratiei Pietelor si Targurilor (DAPT) “sa lase reclamantului (Constantin tigau – n.r.) in deplina proprietate si linistita posesie terenul in suprafata de 235 mp, situat in Braila, str. Ghioceilor, nr 2”. Interesant este un artificiu avocatesc. Desi valoarea terenului din centrul Brailei este cu mult mai mare, in instanta a fost evaluat la numai 500 milioane de lei vechi. A fost gandit acest artificiu pentru ca, daca ar fi fost declarata o valoare mai mare, exista riscul ca un eventual recurs sa fie judecat la Curtea de Apel Galati, unde se putea intampla iar ca retrocedarea sa fie anulata. Asa, procesul a fost inchis intre peretii Palatului Justitiei din Braila. In prezent, mai e pe rolul instantelor si retrocedarea altor 390 mp, pentru care au existat doi pretendenti!

Conexiune intre banii lui Closca si decizia lui Cibu?

Simion Closca-omul de afaceri la care au ajuns terenurile din Piata ConcordieiToti proprietarii terenurilor restituite din Piata Concordiei il aveau in spate pe Simion Closca, un controversat om de afaceri brailean. Cei cinci beneficiari ai suprafetei de 988 mp de teren retrocedat au vandut terenurile lui Closca si au incasat de la acesta avansul de 65.000 euro pe 18.05.2006, cu o luna inainte ca primarul Constantin Cibu sa le semneze Decizia nr 10065/15.06.2006  de retrocedare pe vechile amplasamente a celor 998 mp! Pe data de 19.07.2007, au mai primit aproape 500.000 de euro, iar autentificarea actului de vanzare cumparare la notar s-a facut in noiembrie 2008. Intrebarea este cum a putut Closca sa plateasca avansul de 65.000 de euro pe 18.05.2006 daca nu ar fi avut siguranta ca pe 15.06.2006 primarul Constantin Cibu va semna decizia de retrocedare?

Aranjamentele dintre Closca si Tigau

Constantin |igau a recunoscut in presa locala ca Simion Closca s-a ocupat de toate formalitatile obtinerii terenului de 235 mp din Piata Concordiei: „Am ajuns la un anumit moment dat si la Closca, pentru ca il stiam din copilarie. Pe el l-am gasit cand am venit la Braila sa ma interesez de teren! El luase acolo terenuri de jur imprejur. Am vazut ca el e acolo in piata, i-am spus ca am si eu acolo pamant si mi-a zis ca ma ajuta fara probleme”. Bineinteles ca si cei 235 mp ai lui Tigau au ajuns tot la Closca, cel care se ocupase de obtinerea terenului. Cei 151 mp ai familiei Munteanu la fel. E evident ca Simion Closca e artizanul acestor retrocedari. In privinta lui |igau, trebuie spus ca nu e ceea ce vrea sa para, un profesor de filozofie pensionar, care se descurca greu cu birocratia. La Revolutie a devenit primul presedinte al CFSN Iasi, iar in perioada Guvernului Nastase a fost inspector general adjunct al ISJ Iasi. Asa ca atunci cand a incheiat intelegerea cu Closca a stiut cum sa puna problema si nu s-a lasat pacalit.

Retrocedarile din Concordiei ar putea fi revizuite

In timp ce primarul Cibu, secretarul Iorga Stoian, sefa de la „Juridic”, Angelica Pamfil, faceau non-combat, fosta directoare a DAPT Braila,Constantin Tigau a stiut cum sa isi aranjeze retrocederea, in intelegere cu Closca Simona.

Draghincesu, a reusit sa descopere documentele ce dovedesc mai multe ilegalitati in cazul restituirii lui tigau a celor 235 mp. Ea a gasit in arhiva fostei IJGCL Braila dosarele expropierilor in baza Decretului 76/1985. Potrivit acestor documente, in cazul familiei tigau nu era vorba de confiscare abuziva ci de expropiere pentru o utilitate publica, pentru ca familia tigau a primit, ca despagubiri pentru casa si terenul de pe Ghioceilor nr 2, un apartament in Bariera Calarasilor, pe str. Franceza nr 22, dar si despagubiri in bani, in valoare totala de 47.873 lei. Constantin |igau a incasat 35.904 lei, reprezentand 3/4 din intreaga suma, restul de bani fiind incasati de Florica tigau, a doua sotie a tatalui sau, care intre timp a decedat. In baza acestor descoperiri, DAPT a cerut pe 19.05.2010 revizuirea sentintei  4.544/27.07.2009 prin care instanta ii atribuise lui tagau cei 235 mp. In dosarul 6554/196/2010, instanta de la Judecatoria Braila s-a pronuntat pe 29.11.2010. admitand in principiu cererea de revizuire. Urmeaza judecarea pe fond a cauzei. Revizuirea in cazul |igau ar putea duce la anularea tuturor retrocedarilor, pentru ca regula despagubirilor a fost aplicata probabil in toate cazurile si in consecinta toate retrocedarile ar fi declarate ilegale.

Simionescu i-a dat lui Closca „acareturile” din Concordiei

Dupa ce la alegerile din iunie 2008 Cibu a pierdut mandatul de primar, cadourile pentru Closca au trecut in atributiunile noului edil, Aurel Simionescu. Sub autoritatea sa s-a facut si predarea oficiala. Prima suprafata a fost predata pe 09.10.2008. Simion Closca era proprietarul terenului de facto al terenului de pe 19.07.2007, cand achitase cei 500.000 euro. La predarea terenului, Primaria Braila a cedat, practic in folosinta gratuita, toate constructiile aferente spatii comerciale, platforma betonata, copertina, tarabe. In procesul verbal se stipuleaza „folosinta efectiva a amplasamentului suprafetei de teren de 456 mp din Braila strada Ghioceilor nr. 4 si a suprafetei de teren de 532 mp din Braila strada Ghioceilor nr. 4 bis, conform Dispozitiei de restituire nr. 10065/2006 (…) impreuna cu toate bunurile (platforma betonata, copertina, stalpi metalici de sustinere) aflate la adresa de mai sus”. Valoarea acestor bunuri din patrimoniul municipalitatii este de aproximativ 250.000 euro. In procesul verbal e specificat dreptul de preemtiune al Primariei Braila in cazul unei eventuale vanzari a terenului si faptul ca „acareturile”, copertina, structura metalica, platforma betonata si retelele de utilitati, raman in proprietatea municipalitatii si „pot face obiectul unor compensari ulterioare”. Adica s-ar putea, nu e exclus!

Hotul striga hotii!

Piata Concordiei ar putea fi demolata daca Simion Closca va avea alte g@nduri cu terenul. Pe rolul procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Braila s-a aflat o ancheta, dar nu i-a vizat pe fostul primar Cibu, pe secretarul CLM Iorga Stoian sau pe sefa Directiei Juridice, Angelica Pamfil, cei care au incalcat legea flagrant, instrainand domeniul public. Iorga Stoian s-a si pensionat la cerere, bucuros ca a scapat atat de ieftin. In caz au fost anchetati primarul Aurel Simionescu, fostul viceprimar in perioada 2008-2010 Stanel Necula, Simona Draghincescu, acum si ea fosta directoare a DAPT, adjuncta de la DAPT, Silvia Constantin, fostul director adjunct din cadrul Primariei Braila Romeo Toia si Ionel Nechifor, functionar la cadastru. Au fost anchetati pentru neglijenta in serviciu si abuz in functie contra intereselor persoanelor. si mai interesant este ca ancheta Parchetului Braila a fost demarata ca urmare a unei plangeri penale depuse la Politia Municipiului Braila de Constantin |igau, care reclama ca i se pun bete in roate in dobandirea terenului de 235 mp. In timpul anchetei, politistii de la „Investigare Fraude” erau foarte interesati sa afle daca dupa pierderea dreptului de administrare a terenului, DAPT a mai incasat taxe de la tarabagiii din Piata Concordiei si chiar au solicitat o lista a comerciantilor si sumele incasate. Avea Politia din Braila vreo problema cu faptul ca municipaliatea incasa bani din inchirierea tarabelor care sunt in proprietatea municipalitatii? Se pare ca da. Ancheta Parchetului a solutionat cu scoaterea de sub urmarire penala a “lotului Simionescu”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-