Published On: Soare, Feb 26th, 2012

Isarescu: Acum avem parte de un reflux financiar

Share This
Tags

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca in ultimii ani in Romania a intrat foarte mult capital, dar in acest moment s-a ajuns la limita si va incepe o perioada de reflux. Isarescu acuza si slaba absorbtie a fondurilor europene, pentru ca lipsa acesto bani nu a putut scaderea infuziilor de capital din ultimii sapte ani.

Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa. Dupa opt ani de crestere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piata, poate a fost un pic accentuat. Dupa inundatia de bani, am evitat iesiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit. Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat.

Intrarile de capital s-au miscorat de sapte ori intre 2010 si 2011. Aceasta variatie ne-a creat probleme. Am avut si marea dezamagire sa constatam ca acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbtie a fondurilor europene. Speram ca, anul acesta, sa aduca ceva mai multe fonduri europene, dar in acest conditii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativa’, a afirmat Isarescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-