Published On: lun, Feb 27th, 2012

Insomnia – cauze si remedii

Share This
Tags

Desi somnul este o parte esentiala a vietii noastre, pentru multe persoane somnul este o adevarata problema. Insomnia este cea mai cunoscuta disfunctie legata de odihna, include imposibilitatea de a adormi, trezirea des in timpul noptii, trezirea mult prea devreme fara ca organismul sa se fi odihnit sau pur si simplu trezirea dupa un somn greu prin care simtim ca nu ne-am odihnit suficient si nu suntem capabili sa incepem o noua zi de munca.

Aproape fiecare avem cateodata insomnie, dar poate fi si o problema cronica cu un impact major asupra activitatii nostre de zi cu zi. Te poate face sa te simti iritat, poate provoca imposibilitate de concentrare, nervozitate ridicata si mai ales creste riscul de accident facandu-te sa adormi in timpul zilei, in timpul unei anumite activitati sau cand iti conduci masina, duce chiar si la agravarea problemelor medicale pe care le ai si poate determina aparitia unora noi.

Insomnia trebuie sa invatam sa o ignoram sau sa o tratam, in primul rand trebuie sa stii ca ti-o poti vindeca chiar si singur acasa sau sa apelezi la multitudinea de terapii si medicamente eficiente ce te pot ajuta.

Creierul nostru are un ceas intern care ne controleaza ritmul zilnic, zone ale creierului ne transmit cand este timpul sa ne odihnim (hipotalamusul). La persoanele ce sufera de insomnie, aceste zone sunt mult mai active in timpul somnului decat la restul oamenilor.

Cauze

Insomnia poate fi o disfunctie independenta sau poate fi cauza unor alte boli de care suferim, de la durere cronica pana la depresie. Multe dintre medicamentele care ne sunt prescrise ne pot produce insomnie (contraceptivele orale, antidepresivele, diureticele, anumite suplimente nutritive, medicamentele ce determina scaderea colesterolului, cofeina etc).

Stresul provocat de un eveniment major din viata noastra, o pierdere a unei persoane dragi, o casnicie destramata, un schimb de slujba, un examen, poate duce de asemenea la insomnie.

Poate fi determinata si de adormirea intr-un loc nou, necunoscut sau o camera de hotel. In aceste conditii, temporare, insomnia dispare si cu timpul revenim la obisnuintele noastre.

Alti factori ce pot provoca insomnie

Printre alte cauze ale insomniei se mai numara zgomotul puternic, luminile puternice sau temperaturi extreme (prea cald sau prea rece) in camera in care adormim, un partener de camera mai zgomotos sau un pat inconfortabil, membri ai familiei care se trezesc in timpul noptii (in special copiii), mutarea intr-o zona cu o altitudine ridicata, consumul de cofeina, alcool sau tutun inainte de a adormi, exercitii mentale sau fizice inainte de a adormi, schimbari frecvente de fus orar sau schimbarea des a orei de culcare, adormiri frecvente in timpul zilei sau petrecerea unui timp indelungat in pat facand temele sau uitandu-ne la televizor.

Stresul cauzat de insomnie se poate transforma intr-o problema cronica.  O persoana ce are greutati in a adormi, isi va face probleme si mai mari incercand sa adoarma, poate deveni extrem de tensionata din aceasta cauza. Astfel, creste anxietatea privind imposibilitatea de a adormi si se creeaza un cerc vicios.

Probleme medicale ce cauzeaza insomnia

Insomnia este de cele mai multe ori un simptom al altor probleme medicale. De exemplu, primul simptom al unei depresii majore poate fi insomnia. Persoanele cu tulburare bipolara, anxietate sau alte probleme psihice sufera, din pacate, si de insomnie; persoanele ce sufera de boli ce le cauzeaza dureri puternice, de asemenea sufera de insomnie, similar boli ce determina mancarimi excesive nu permit sa adormim.

Pacientii cu Alzheimer au si probleme cu somnul, multi dintre acestia sufera de sindromul “sundown” – devenind confuzi si agitati atunci cand apune soarele, aceasta continua in timpul noptii si nu pot sa adoarma.

Simptomele Parkinsonului ii fac pe cei ce sufera de acest sindrom sa se trezeasca foarte des in timpul noptii, mai ales ca medicamentatia acestei boli provoaca insomnie; pacientii ce fac dializa sufera de aceleasi probleme. Daca ai o boala cronica si ai si probleme cu somnul, cel mai indicat este sa iti consulti medicul personal pentru a te ajuta, sau cere sfatul unui specialist.

In disfunctiile cardiace, ceasul intern ce controleaza cand trebuie sa adormim si cand sa ne trezim este alterat. De asemenea, pacientii cu probleme de respiretie se trezesc des in timpul noptii si este posibil nici sa nu isi aminteasca cand si daca s-au trezit.

De stiut este ca medicamentele pe care le folosim pentru a ne trata de bolile de care suferim pot cauza insomnie (determina agitatie si imposibilitatea de a adormi), mai ales daca le luam seara. Un sfat esential in acest caz este sa nu se opreasca niciodata un tratament, chiar daca ai inregistrat o astfel de disfunctie, fara a consulta medicul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-