Published On: lun, Feb 27th, 2012

In spatele usilor inchise

Share This
Tags

Jocul democratiei a inventat sistemul aliantelor, atat preelectorale, cat si postelectorale. Si anume, din nevoia de a putea exercita puterea, caci, dupa primele efuziuni postdecembriste, atunci cand existau personalitati puternice (vezi taica Iliescu!) ca locomotive ale propriilor formatiuni politice si, cand procentele din scrutinuri le asigurau confortul in parlament si la guvernare, acele vremuri s-au dus de mult!

Acum, diversitatea de opinii politice, polarizarea societatii pe cateva directii prioritare, nu mai asigura necesarul de voturi doar uneia dintre formatiuni si, pe cale de consecinta, se cer aliante, intelegeri, tratate de neagresiune si de colaborare. Toate cu unicul scop de a pune mana pe fraiele guvernarii, de a ajunge la miezul butoiului cu miere.

S-a intamplat, insa, ca de la un timp, de pe cand resursele tarii au fost daruite cu larghete strainilor, asa-zisilor investitori strategici, dintre care zau daca stiu unu la suta cu adevarat interesati de soarta romanilor, altminteri hapsani de avutii nemeritate, si butoiul cu miere a incaput intr-un borcanel de 200 de grame.

Deci, lupta de supravietuire politica a devenit acerba. In paralel, increderea populatiei in clasa politica a scazut dramatic. Demagogia si-a pierdut din vigoare si influenta, aliantele s-au vazut nevoite sa includa din ce in ce mai multe partide ori partidulete (de buzunar, cum le-ar eticheta unii!).

Personal, nu comentez, de dragul comentariului, asemenea tendinte. Ele fac parte, dupa cum spuneam, din jocul democratiei parlamentare. Trebuie sa existe formatiuni ori aliante care sa guverneze tarisoara. Altfel, nu se poate!

Ma declar, insa, impotriva minciunii, a aranjamentelor de culise, din spatele usilor inchise. Asemenea practici nu fac altceva decat sa afecteze si mai profund increderea “omului cu stampila” in politicieni, in buna lor credinta. Si se intampla ca ei insisi, politicienii, dandu-se sinceri si bine informati, fac grave deservicii democratiei prin asa-zise dezvaluiri de intentii ascunse, de aranjamente nedate publicitatii.

Daca cineva interesat ar face un inventar complet al tutoror informatiilor cu caracter ultrasecret privitoare la intentii oculte, ma tem ca nu ar ramane niciun partid pe dinafara.

Cum circula, la cote maxime, dezinformarea si manipularea, minciuna si demagogia, bietul alegator ajunge, fara sa si-o doreasca, in postura cetateanului turmentat, exprimandu-si nelamurirea, eu cu cine votez? hac!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-