Published On: mar, Feb 14th, 2012

In ce privinte Basescu ii da dreptate lui Ponta

Share This
Tags

Presedintele Traian Basescu s-a referit in discursul de astazi la cele 15 puncte enuntate de Ponta in Parlament. Presedintele a omis insa sa le precizeze pe fiecare in parte, fapt ce ar putea fi interpretat ca o strategie politica bine calculata. Sociologul Alfred Bulai a explicat care ar fi cele sapte puncte in care Basescu este de acord cu liderul PSD. La o analiza mai atenta, multe dintre punctele enuntate de Ponta exprima solutii generale, pe care Basescu si PDL nu au cum sa nu le accepte “pentru un politician ca Basescu aceste puncte sunt o joaca de copii, le poate manevra cum doreste”.

Iata care sunt cele sapte puncte in care Basescu este de acord cu Ponta:

1. Dezbatere a Tratatului de guvernanța bugetara și fiscala și a ACTA.

Ambele sunt usor de indeplinit si conform legii ar trebui dezbatute public pentru ca sunt puncte esentiale si importante.

2. Sustinere pentru Schengen si MCV – in plus, combaterea politizarii si a coruptiei promovate de PDL.

Pentru Basescu este clar ca Schengen este un punct cu care este de acord. Doar ultima parte in care se vorbeste de coruptia PDL ar putea reprezenta o problema pentru presedinte, dar ar putea nuanta si sa sustina combaterea coruptiei din toate partidele.

3. Lupta impotriva coruptiei trebuie continuata, inclusiv cu un control mai riguros al achizitiilor publice.

Este un punct des abordat de Basescu, deci este clar ca va fi de acord cu el.

6. Transparenta si control pe Fondul de rezerva al primului-ministru.

Acest punct este practic un non-sens. Pentru Basescu este necesar sa fie de acord cu el, pentru ca altfel ar recunoaste coruptia primului-ministru pus chiar de domnia sa.

7. Anchete si control privind “baietii destepti din energie”.

Frumos nuantat de domnul Ponta, dar Basescu va fi de acord fara indoiala, pentru ca este un punct des abordat in discursul sau public.

10. Solutie mai curajoasa privind taxa de solidaritate pe marile averi – nu 1% ci 10%.

Un punct cu care Basescu si PDL ar fi in principiu de acord, pentru ca suna bine pentru popor. Pe parcurs insa se vor lovi de probleme logistice de genul: ce inseamna averi mari, procentul cu care acestea sa fie impozitate si alte amanunte de acest tip.

12. Salariu minim 850 ron, pentru atragerea de venituri suplimentare la buget.

Este posibil ca si PDL sa ceara acest lucru, mai ales in contextul apropiatelor alegeri, cu pretextul de a aduce mai multi bani la bugetul de stat.

Alfred Bulai a concluzionat analiza si sustine ca multe dintre punctele enuntate in Parlament sunt teorii general, cu care PDL si Basescu pot fi usor de acord. Pentru a cere cu adevarat Guvernului ceva, USL trebuie sa vina o lista in maxim cinci puncte, dar prin care sa ceara rezolvarea unor probleme reale si cu priza la populatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-