Published On: mar, Feb 21st, 2012

In 2012 Romania a imprumutat 132 de milioane de euro pe zi

Share This
Tags

Romania a imprumutat, de la inceputul anului, 132 milioane de euro pe zi sau 5,5 milioane de euro pe ora, de doua ori mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, reiese dintr-un calcul al The Money Channel.

Potrivit studiului, statul roman a reusit performanta de a imprumuta 20 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro) pana la momentul actual de la inceputul anului 2012.

Ministerul de Finante a atras de pe piata interna aproximativ 3,5 miliarde de euro, la care se adauga si emisiunea de bonduri in dolari.

Statul a imprumutat 15 miliarde de lei, desi si-a propus sa atraga de pe piata interna prin licitatiile de titluri de stat de pana acum aproximativ 8 miliarde de lei, la care se mai adauga si emisiunea de obligatiuni pe piata externa, prin care statul a atras 1,5 miliarde de dolari de pe Wall Street.

Romania a imprumutat, in 2012, 20 de miliarde de lei (4,6 miliarde de euro), de doua ori mai mult decat banii imprumutati in aceeasi perioada din 2011, ceea ce reprezinta aproximativ 29% din nevoia de finantare estimata de Ministerul de Finante pentru tot anul in curs.

Raportat la numarul de zile care s-au scurs din acest an, rezulta ca  Romania a imprumutat, in medie, 132 de milioane de euro in fiecare zi lucratoare de la inceputul anului, adica 5,5 milioane de euro pe ora.

Datorita faptului ca, in UE, datoria medie se ridica la 82,2% din produsul intern brut, Romania se numara printre statele membre UE fara probleme, din acest punct de vedere, avand o datorie publica de 33,3% din PIB la sfarsitul trimestrului al doilea din anul trecut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-