Published On: mar, Feb 21st, 2012

Guvernul incepe implementarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera

Share This
Tags

Guvernul va supune dezbaterii publice un proiect de lege prin care se propune introducerea permisului provizoriu de conducere, printr-un program de obtinere graduala a sa, dar si posibilitatea ca, dupa o anumita varsta, valabilitatea permisului sa fie redusa. Proiectul de Hotarare de Guvern pentru adoptarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera propune interzicerea circulatiei ATV-urilor pe drumurile publice, dar si posibilitatea platii amenzii de circulatie pe loc.

Noua lege prevede crearea cadrului legislativ necesar in vederea introducerii permisului provizoriu de conducere, printr-un program de obtinere graduala a permisului de conducere. Permisul provizoriu de conducere, valabil numai pe teritoriul Romaniei, va fi premergator obtinerii permisului de conducere si va impune anumite restrictii pentru conducatorul auto.

O alta prevedere noua in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice se refera la introducerea permisului de conducere pentru mopede, dar si reducerea duratei de valabilitate a permisului incepand cu o anumita varsta. De asemenea, in noul proiect de lege este prevazuta obligativitatea prezentarii avizului medical eliberat de medicul de familie la preschimbarea sau prelungirea valabilitatii permisului auto.

O alta noutate o reprezinta obligativitatea absolvirii invatamantului minim obligatoriu pentru obtinerea permisului de conducere, dar si interzicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar.

Introducerea unor prevederi legislative privind utilizarea unui dispozitiv care nu permite plecarea de pe loc a masinii in cazul in care soferul este baut este vazuta ca o solutie pentru reducerea numarului de accidente provocate de consumul de alcool la volan.

Posesorii de vehicule de tip ATV trebuie sa stie ca noile prevederi impun interzicerea accesului pe drumurile publice a acestora, cu exceptia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu sa existe avizul autoritatilor administratiei publice locale.

Va mai aparea si “tichetul de contravenţie”, anexat permisului de conducere si in care vor fi trecute amenzile platite. Lipsa acestui tichet va insemna ca soferul nu a achitat amenda si va atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata sumei respective.

Modificarile fac parte din Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020.

Comentarii

comentariu

About the Author

-