Published On: joi, Feb 2nd, 2012

Guvernul a gasit de unde sa mai faca rost de cativa lei

Share This
Tags

Incepand de ieri, 73.000 dintre cetatenii romani care beneficiau de ajutoare sociale de la stat nu isi vor mai primi banii timp de cinci luni.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a luat aceasta decizie in urma unei anchete efectuate luna trecuta, din care reiese ca din totalul romanilor asistati social de stat, peste 70.000 figurau in evidentele Finantelor Publice cu datorii la bugetul local.

La solicitarea Ministerului Muncii, pana la data de 31 ianuarie, toti primarii au avut obligatia sa transmita Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, situatia beneficiarilor de ajutoare sociale-venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului- care nu si-au platit impozitele locale.

Astfel, din totalul de 347.469 de persoane care beneficiau de alocatia de sustinere a familiei, 11, 65% nu sunt cu plata la zi a impozitelor locale, 10,84% dintre cei 190.490 de beneficiari ai venitului minim garantat nu si-au platit impozitele locale, iar 6,71% dintre cei 177.577 de beneficiari ai indemnizatiei de crestere a copilului sunt in aceeasi situatie.

Asadar, 10,21 % din totalul beneficiarilor inregistreaza restante. Judetele in care exista cel mai mare numar de restantieri sunt Mures-23,4%, Dolj-17,12%, Bacau-16,9%, Salaj-16,43%, Giurgiu-16,18%, iar in Capitala-7,92% dintre beneficiari.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, toti cei care au restante la plata impozitelor locale au iesit din plata incepand de la1 februarie. Toti beneficiarii  vor fi instiintati de suspendarea platii si acestia vor fi repusi in drepturi in momentul in care fac dovada platii taxelor. Astfel, daca cetatenii isi achita obligatiile locale intr-o perioada de 5 luni de zile, reintra in plata si vor primi si drepturile din urma. In situatia in care nu platesc restantele in aceasta perioada de timp, dreptul inceteaza, iar beneficiarul trebuie sa reia intreaga procedura, pentru a reintra in dreptul de asistenta sociala.

Guvernul a stabilit ca, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate.

Potrivit dispozitiilor actului normativ, beneficiarii de venit minim garantat care vor iesi din plata pentru ca nu si-au platit impozitele nu mai pot fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-