Published On: mar, Feb 28th, 2012

Facturile la gaze si energie vor exploda pentru 9 din 10 romani

Share This
Tags

Odata cu liberalizarea preturilor la energie si gaze, circa sapte milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total populatiei, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie si gaze.

Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-2017. De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei. Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile. Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar 14%-17% ar urma sa primeasca spijin de la stat, insa tariful social va fi eliminat treptat. In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept “clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati”, se arata intr-un document guvernamental.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale. Potrivit documentului, numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret. Persoanele sau familiile care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe luna. “Mecanismul consta in reducerea lunara de catre furnizorul de energie a facturii cu o suma fixa stabiliata anual prin hotarare a Guvernului la propunerea ANRE, a Ministerului Finantelor Publice si a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pe baza unui nivel de consum mediu prestabilit care variaza in functie de numarul de persoane din gospodarie si de nivelul trifelor reglementate pentru consumatorii casnici”, potrivit documentului mentionat.

Pentru acordarea de facilitati nefiscale sunt propuse persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure sau cu alte persoane de aceeasi varsta, persoanele cu dizabilitati fizice sau mentale sau care sufera de boli grave si persoanele a caror deconectare de la retele de gaze sau electricitate le-ar pune in pericol viata sau sanatatea. Printre facilitatile nefiscale propuse s-ar putea numara, interzicerea deconectarii de la alimentarea cu gaze si electricitate, verificarea anuala gratuita a contoarelor, aplicarea unor programe de reducere a consumurilor prin distribuirea de mijloace de iluminat si alte echipamente electrocasnice cu consum scazut de electricitate sau constructia de retele “inteligente” de gestiune si contorizare a consumului de energie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-