Published On: mar, Feb 28th, 2012

Executia bugetului general consolidat in prima luna a anului

Share This
Tags

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2012, s-a incheiat cu un excedent de 1,0 miliarde lei, respectiv 0,2 % din PIB, fata de un excedent de 0,8 miliarde lei inregistrat la aceeasi data a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 16,3 miliarde lei au fost cu 11,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuele ca pondere in PIB.

La principalele venituri fiscale s-au inregistrat cresteri semnificative fata aceeasi data a anului precedent, respectiv la taxa pe valoare adaugata, cu 15,4%, accize cu 41,7%, impozitul pe venit cu 17,8%, contributii de asigurari sociele cu 10,3%.

La nivelul administratiilor locale au crescut atat veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 6,6% fata de anul precedent, cat si veniturile nefiscale cu 33,7%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse  publice au crescut cu 27,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 15,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 10,6% fata de anul precedent.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari fata de anul 2011 si dobanzi cu 42,7 %.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii cu 6,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 8,1%.

Cheltuielile  pentru   investitii  care  includ  cheltuielile  de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2,5 miliarde lei  crescand in termeni nominali de 2,5 ori fata de aceeasi perioada a anului  precedent.

Comentarii

comentariu

About the Author

-