Published On: Soare, Feb 5th, 2012

Dunarea inghetata in proportie de 90%

Share This
Tags

Dunarea s-a transformat intr-un fluviu inghetat. In unele zone stratul de gheata ajunge chiar si la patru metri grosime. Doua dintre bratele Dunarii sunt blocate, iar pe Sulina mai circula cu dificultate doar o nava militara. Cel mai mare spargator de gheata din Romania, “Perseus”, a ajuns in zona Tulcea si va ramane aici cat dureaza gerul. Mai multe convoaie de barje sunt blocate pe Canalul Dunare Marea Neagra din cauza sloiurilor.

In aceste zile, din Tulcea doar o singura nava din cele trei mai pleaca spre Delta Dunarii, insotita de un spargator de gheata. Celelalte doua canale navigabile, Chilia si Sfantul Gheorghe, raman inchise din cauza sloiurilor formate. Sloiurile de gheata de pe Dunare au blocat doua convoaie de nave in apropiere de Cernavoda.

Pescarii si marinarii isi scot barcile din Dunare pentru ca acestea sa nu crape sub presiunea ghetii. Cu tarnacoape si topoare sparg sloiurile din jurul salupelor.

Patru spargatoare patruleaza pe canalul navigabil pentru ca acesta sa nu se blocheze.

Peste 1.500 de oameni din mai multe comune hunedorene risca sa ramana fara apa dupa ce lacul de unde se alimenteaza statia de pompare a inghetat complet.

Autoritatile spera ca temperaturile sa revina la normal iar alimentarea cu apa a localitatilor sa nu mai fie o problema.

La Braila fluvial a inghetat in proportie de 90%. Locuitorii din Insula Mare a Brailei fiind preactic izolati, traversarile cu BAC-urile la trecerile spre IMB si localitatea Smardan din judetul Tulcea se face in conditii de iarna si doar pentru urgente medicale.

Primarul, Aurel Simionescu a declarat ca nu vor fi probleme cu preluarea apei din Dunare. “S-a reluat activitatea la termocentrala si partea de racire a termocentralei duce apa undeva la 4-5 grade, deci nu se pune problema,” a declarat primarul Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-