Published On: mie, Feb 22nd, 2012

Dragobetele – Traditii si superstitii

Share This
Tags

Sarbatorit de obicei pe data de 24 februarie a fiecarui an (in unele zone pana in preajma zilei de 1 Martie), Dragobetele este o traditie populara romaneasca de celebrare a primaverii si un rit de fertilitate specific renasterii anuale a vietii si naturii. Nu intamplator, Dragobetele, un Cupidon folcloric romanesc , fiu al babei Dochia ( transformat in floarea care ii poarta numele de catre Maica Domnului) , stapaneste nu numai peste amorul oamenilor, ci si peste cel al animalelor. Potrivit traditiei, in ziua de 24 februarie, pasarile isi aleg perechile, pregatindu-se astfel de a aduce pe lume noi generatii.

In mod asemanator, Dragobetele era consacrat drept ziua in care baietii si fetele isi marturiseau dragostea sau isi alegeau un partener, urmand astfel a fi obladuiti pe durata intregului an de catre miticul protector al iubirii.

Dragobete era un nume purtat atat de catre popularul reprezentant al iubirii ( numit si “Logodnicul pasarilor” sau “Navalnicul”) , de flacaii arsi de focul launtric al iubirii, dar si de mugurii culesi din pomi de catre fete si purtati la ureche asemeni cercelusilor din cirese din luna mai.

“Dragobetele saruta fetele”

“Goana din ziua de Dragobete”, un obicei specific catorva regiuni romanesti, debuta cu o adunare de dimineata a baietilor si fetelor imbracati in straie proaspete de sarbatoare intr-un loc aflat in afara satului. Acest loc putea fi o padure din vecinatatea satului, prilej cu care se culegeau cele dintai flori ale primaverii, ghioceii, tamaioasa , viorelele si brandusele.

Dupa cateva ceasuri de glume, impunsaturi si snoave, se dadea startul “zburatoritului”, o cursa atletica si rituala a dragostei : fetele o luau la fuga catre casele lor, urmarite in goana de catre baieti; cei care aveau iuteala si indemanarea de a-si ajunge din urma aleasa inimii, ii puteau pretinde acesteia o sarutare, semi-oficializand in acest fel legatura lor de dragoste sau angajandu-se intr-o logodna simbolica. Acest obicei a dat nastere celebrei strigaturi sau amenintari glumete “Dragobetele saruta fetele !”.

In unele zone romanesti, fetele mari obisnuiau sa stranga in aceasta zi din zapada ramasa inca netopita, numita “zapada zanelor”. Apa rezultata din acest omat, inzestrata cu calitati magice (zamislita fiind, se spune, din surasul zanelor) era folosita de-a lungul anului pentru spalatul fetei, avand proprietatea de a conferi frumusete si atractivitate.

In noaptea de Dragobete, se zice ca daca fetele stiu sa rosteasca anumite cuvinte potrivite si isi aseaza busuioc sub perna, ele vor putea sa isi vada in vis viitorul sot.

Superstitii de Dragobete

De-a lungul timpului s-au conturat mai multe superstitii legate de aceasta zi, majoritatea tinute cu sfintenie din batrani. Printre cele mai cunoscute se numara interdictia de a sacrifica animale sau pasari, de a munci la camp, de a carpi sau coase. Sub aparenta unui flacau aratos, Dragobetele pandea prin paduri, pentru a pedepsi fetele care indraznisera sa lucreze de ziua lui.

De asemenea, daca o fata sau un baiat nu vede de Dragobete niciun reprezentant al celuilalt sex, va avea un an lipsit de dragoste. Daca ploua de Dragobete, va fi o primavara frumoasa si timpurie. Daca nu se tine intr-un anume an sarbatoarea de Dragobete, in anul acela dragostea nu va mai pogori asupra niciunui flacau sau unei fete.

Se mai spune ca cine ia parte la sarbatoarea de Dragobete va fi ferit de boli tot anul. De Dragobete iese ursul din barlog; daca isi vede umbra, inseamna ca va mai dura pana se va incalzi, asa ca se reintoarce in culcusul lui. Daca auzi pupaza cantand in ziua de Dragobete, vei fi harnic tot anul. Daca fata si baiatul care formeaza un cuplu nu se intalnesc si nu se saruta in aceasta zi , ei nu se vor mai iubi in anul ce urmeaza.

In ziua de astazi, putini tineri mai pun pret pe superstitiile din batrani, preferand mai degraba sa sarbatoreasca dragostea de Valentine’s Day, pe 14 februarie, o sarbatoare similara cu cea autohtona, dar importata de la americani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-