Published On: vin, Feb 24th, 2012

Doar CNA-ul?!

Share This
Tags

Recentul scandal mediatic, provocat de difuzarea, la televiziune, a unor imagini indecente, a suscitat ample comentarii, de cele mai multe ori impotriva unor asemenea practici.

Ne raliem, cu trup si suflet, corului care condamna, pe diferite voci, dar pe aceeasi partitura, calcarea flagranta a intimitatii. In primul rand, socotim ca personagiul care a filmat scena, este de cea mai joasa speta, ca s-a dovedit un las fara pereche, a profitat, fara scrupule, dar si fara un minim discernamant, de o situatie normala de viata. Nici macar in gluma nu se cuvenea sa filmeze o persoana, de la spate, atunci cand intimitatea se cerea, imperios, a fi respectata. Imaginea, in sine, nu ne demonstreaza absolute nimic; nu are darul sa compromita personajul in cauza (cel filmat!).

Mai departe! Realizatorul TV ce a urmarit prin difuzarea incriminate? N-am inteles! Este adevarat ca n-am vizionat emisiunea, dar din spusele altora rezulta ca imaginea a fost difuzata in mod repetat. In paranteza fie spus, nu ne numaram printre fanii acelei emisiuni. Este optiunea noastra subiectiva si tinem sa ne fie respectata.

In al treilea rand, se cuvine sa se ocupam de rolul si sarcina CNA-ului. In cazul in speta a aplicat niste amenzi usturatoare primei televiziuni, dar si celei de a doua, care, se pare, a preluat si difuzat la randul ei aceleasi imagini absolut aberante.

Dupa parerea noastra, o asemenea abordare o apreciem ca fiind pompieristica. Scopul ar fi, chipurile, sa descurajeze asemenea practici, dar raul a fost deja facut, imaginea persoanei deja sifonata. Sanctiunea are efectul scuzei adresate unuia caruia i-ai spart capul cu o bata (Iarta-ma, draga, n-am vrut sa-ti sparg capatana!).

Dar despre CNA mai avem o vorba, anume ca fiind numita politic, membrii sai avand rang de secretari de stat, platiti bine rau din bani publici, se dovedeste, mai intotdeauna, obedienta fata de putere. Si nu de acum, ci dintotdeauna. Sa ne amintim ca intr-o guvernare anterioara, o televiziune a fost pur si simplu inchisa, deoarece nu facea jocul puterii din acea perioada.

Cu alte cuvinte, CNA-ul se transforma, volens-nolens, intr-o oficina de cenzura acoperita, ceea ce dauneaza grav democratiei si libertatii de expresie.

Deci! Socotim ca mass-media, realizatorii TV, producatorii, patronii trusturilor de presa, s-ar cuveni sa fie cu mult mai multa bagare de seama la continutul imaginilor difuzate, sa nu se incalce grosolan dreptul la intimitate ori la imagine publica a persoanei. Numai astfel, CNA-ul si-ar pierde obiectul muncii, fara nicio paguba, ba din contra cu niste economii la buget.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-