Published On: mie, Feb 22nd, 2012

Dispare vechea garda a PDL-ului?

Share This
Tags

Apropierea alegerilor parlamentare si pierderea controlului direct asupra Guvernului, aprind spiritele in PDL. Primul care scos la iveala razboiul subetaran a fost Radu Berceanu, care sustine ca nu va mai candida dupa 22 de ani la functia de parlamentar. Sociologul Alfred Bulai considera ca PDL se afla acum intr-o situatie ingrata: nu mai au control direct asupa Guvernului, dar nici nu pot iesi sa-l critice, pentru ca Razvan Ungureanu este omul numit de Traian Basescu si inca mai detin o parte a ministerelor. In acelasi timp, greii partidului, sunt nemultumiti de actuala conjunctura si nu mai par a fi dispusi sa isi puna toate fortele la dispozitia partidului.

“Este o situatie foarte grea pentru cei din PDL. Era altceva sa-l aiba pe Boc ca premier, el era si presedinte de partid si altfel ajungeau oamenii la el. Acum, cu Ungureanu, e mai greu, iar liderii din interiorul PDL au simtit asta. Sa nu uitam ca PDL nu mai are puterea totala asupa Guvernului, au fost nevoiti sa cedeze mult catre UDMR si UNPR. Daca Ungureanu mai schimba si cativa secretari de stat, e clar, PDL a pierdut tot controlul”, a declarat Alfred Bulai.

Trecea in planul doi pentru vechii lideri ai PDL-ului este o campanie de imagine din partea partidului. Imediat dupa numirea noului Guvern discursul oficial sublinia ca noii ministri sunt tineri, ceea ce sugereaza o schimbare. La nivel formal, toti liderii PDL s-au supus logicii electorale, dar multi dintre ei accepta cu greu ca vor fi nevoiti sa stea mai in spate.

“Este o tendinta clara din partea lui Traian Basescu. Sa nu uitam ca el este un politician din garda veche, adica prieten cu toti greii partidului. Dar este numai prieten. La nivel de conducere este clar ca Basescu ar vrea tineri pentru ca ii controleaza usor, unii dintre ei chiar il idolatrizeaza pe omul politic Traian Basesu”, a mai adaugat Bulai.

Strategia de imagine a PDL, aduce aminte de primul discurs sustinut de Traian Basescu cand a fost ales sef al PD-ului. In momentul respectiv, Basescu a rostit o fraza cheie “nu ma voi lasa pana nu ii indepartez pe toti cei care inca imi mai spun Traiane”. Se pare ca Traian Basescu chiar a fost consecvent cu aceasta tactica si, rand pe rand, greii partidului au disparut din prim-planul Puterii.

Liderii PDL incearca sa transmita, cel putin la nivel formal, ideea de unitate, dar fiecare recunoaste ca partidul se afla intr-o situatie foarte grea, iar, la o adica, daca nu vor putea sa aiba acces la Putere, multi dintre ei vor lasa PDL-ul din brate si se vor reorienta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-