Published On: mar, Feb 7th, 2012

Dilema cotidiana: ceai sau cafea?

Share This
Tags

Cele doua bauturi, cafeaua si ceaiul (verde sau negru) au ceva in comun: ambele bauturi sunt excitante. Ele au insa si calitati ascunse mai putin cunoscute, al caror efect benefic in ameliorarea bolilor respiratorii si in prevenirea anumitor tipuri de cancer este o certitudine. Nu doar cafeaua, ci si anumite modalitati de preparare a cafelei au ca efect cresterea colesterolului, din cauza prezentei a doua substante numite cafestol si kahweol.

Acestea se gasesc mai ales in cafeaua de tip arabica si, ca mod de preparare, in cafeaua turceasca sau fiarta. In schimb, in cafeaua expresso sau filtru, ele sunt aproape inexistente. Specialistii apreciaza ca in jur de 5-6 cesti de cafea traditionala pe zi au ca efect marirea colesterolului de la 9% la 14% in decurs de sase luni.

Cafeaua provoaca in acelasi timp o crestere a nivelului presiunii arteriale mai accentuata la persoanele care au o tensiune deja ridicata, reprezentand un real factor de risc in declansarea unui atac tromboembolic, mai ales in cazul unui consum ce depaseste 3 cafele pe zi. Un studiu efectuat pe un grup reprezentativ de 858 de femei a demonstrat faptul ca riscul infarctului non-fatal este de doua ori mai mare in cazul unui consum de 7-9 cafele pe zi. Spre deosebire de cafea, ceaiul negru sau verde nu duce la cresterea colesterolului, oprind procesul de oxidare a acestuia si diminuand fenomenele de tromboza. Riscul bolilor cardiovasculare este in general redus daca acest consum este moderat si regulat.

Ceaiul verde, un produs anticanceros

In cazul animalelor, ceaiul verde previne declansarea cancerului de piele, plamani, esofag, stomac, pancreas, ficat, glande mamare sau colon. Anchetele epidemiologice au dezvaluit faptul ca in cazul omului, ceaiul verde scade riscul cancerului de stomac. Ceaiul negru, in schimb, poate favoriza aparitia cancerului de colon. La cafea, datele sunt contrastante, aceasta poate preveni cancerul de colon, dar prezinta un risc posibil in aparitia cancerului de vezica.

Cafeaua amelioreaza unele boli respiratorii

Cafeaua actioneaza ca un bronhodilatator. In cazul astmaticilor, consumul acesteia favorizeaza o ameliorare a functiilor respiratorii. S-a mai constatat ca riscul astmului e mai mic in cazul bautorilor de cafea. O ceasca pe zi reduce acest risc cu 5%, doua cesti cu 23%, 3 cesti cu 28%.

Cafeaua, un factor de stres

Dozele, chiar moderate, de cafeina ridica nivelele de adrenalina si noradrenalina in sange, acesti doi neurotransmitatori contribuind la aparitia starilor de stres. Renuntarea brusca la consumul de cafea produce insa stari de anxietate. Un grup de medici ai armatei israeliene a constatat, in urma unui studiu efectuat in 1990, ca reactiile intense de stres ale soldatilor erau favorizate in mare masura de consumul unor cantitati importante de cafea si deopotriva de intreruperea consumului in timpul luptelor.

Scaderea in greutate

Consumul regulat de ceai sau cafea are ca efect pierderea moderata a greutatii corporale. Efectele in acest sens pot fi spectaculoase in cazul in care cafeina este asociata cu efedrina sau aspirina. Un coctail ce nu poate fi recomandat insa decat cu avizul medicului.

Trebuie stiut totodata ca aceasta bautura, cafeaua, are efecte benefice numai daca este consumata in forma sa naturala, boabe prajite si apoi rasnite, sortimentele la plic, la leu sau la capsula continand aceleasi chimicale din care se fac îngrasamintele chimice sau hârtia. Asadar, atentie ce turnati in cana dimineata!

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-