Published On: lun, Feb 13th, 2012

Deszapezirea sta in banii Guvernului si in decretul prezidential

Share This
Tags

Fostul premier Emil Boc a primit din partea prefectilor atentionari, care ar fi trebuit sa conduca automat la instaurarea alertei de cod rosu. Starea de urgenta prevedea insa apelul la fondul de urgenta al Guvernului pentru achizitionarea de utilaje speciale, iar banii erau de obicei folositi de Guvern pentru a oferi bonificatii primarilor si prefectilor din zonele de influenta ale Puterii. Prefectii din zonele cele mai afectate s-au luptat cu Guvernul sa nu se emita situatie de cod rosu, pentru ca ar fi trebuit sa aloce fonduri speciale din partea Prefecturii, bani care la rândul lor aveau destinatii speciale.

Oamenii din zonele acoperite de nameti au ghinionul ca iarna cea mai grea a venit intr-un an electoral. Guvernul nu a prevazut bani speciali pentru alegerile din acest an, banii urmând a se aloca din fondul de urgenta al Guvernului. Ori, in aceasta situatie, daca se dadeau bani pentru deszapeziri, nu mai erau fonduri de pompat in zonele de interes ale Puterii.

In Vrancea s-a anuntat stare de urgenta, dar ar putea fi si alte zone ale tarii care ar putea avea nevoie de aceasta avertizare. Starea de urgenta, aceasta se instituie prin decret prezidential, fie ca este vorba despre intregul teritoriul al tarii sau doar despre anumite zone, decret care trebuie contrasemnat de catre premier si publicat in Monitorul Oficial.

O stare de urgenta poate fi instituita pentru cel mult 30 de zile. Presedintele trebuie sa solicite apoi Parlamentului, in termen de cel mult cinci zile de la instituirea starii de urgenta, aprobarea masurilor propuse.

Starea de urgenta poate fi instituita in cazul unor amenintari reale la securitatea nationala si pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor unor dezastre, conform OUG 1/21 ianuarie 1999, modificata si completata ulterior prin legea 453/2004. Ea da dreptul autoritatilor, printre altele, sa inchida granitele, in intregime sau doar la extremitatea zonelor in aceasta stare, sa efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun si sa suspende temporar aparitia sau difuzarea unor publicatii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune.

Comentarii

comentariu

About the Author

-