Published On: mar, Feb 28th, 2012

Deosebiri esentiale

Share This
Tags

Se pare ca tema cinematografica a infruntarii dintre un copil si infractori a fost preluata de americani de la francezi. Ne bazam supozitia pe filmul “Marele sef” cu Fernandel, turnat cu hat ani in urma, pe vremea peliculelor alb-negru. Americanii au turnat “Singur acasa” in vreo doua editii (doar de care stim noi!) si “Inamicul public numarul unu”, mai incoace pe pelicule tehnocolor.

Facand o paralela, incercand o comparatie intre doua stiluri cinematografice, cel putin la prima vedere, s-ar putea afirma ca de partea asta a oceanului infractorii sunt umanizati, ei au sentimente, se lasa condusi in actiunile lor si de porniri omenesti.

Sa ne amintim si personajul Jean Valjean din “Mizerabilii” lui Victor Hugo, interpretat magistral de Jean Gabin. Ocnasul proscris, condamnat pentru furtul unei paini, se dovedeste uman, isi pune capacitatile in slujba comunitatii, ingrijeste pana la moartea sa pe fata prostituatei careia i-a promis tot sprijinul sau.

Ca sa nu mai vorbim de Fernandel in “Marele sef”, care nu se simte capabil sa se opuna unei gasti de pustime pusa pe o joaca de-a indienii. Sau deznodamantul actiunii, acceptarea sa despagubeasca el, infractorul, rapitorul, pe parintii copilului, mai mult chiar, n-are incotro, este de acord sa priveasca pe “micul satrap” in fiecare duminica, pret de un an intreg.

Dincolo, peste ocean, in productiile enuntate mai sus, infractorii se detaseaza ca personaje negative, rai, dezumanizati, cu porniri ucigase, lipsiti de scrupule, gata sa actioneze potrivit unor instincte primare.

Americanii, natie de adunatura, sunt familiarizati cu pornirile de violenta extrema. Vezi toate acele cazuri reale de criminali in serie, de dezaxati mintal care, din senin, intra in colectivitati si impusca, la nimereala, zeci de persoane complet nevinovate.

Se pare ca libertatea americana, stilul lor de viata, inechitatile lor sociale, conduc la fapte reprobabile, infractorii lor sunt abrutizati de alcool, de droguri, sunt coborati la nivelul instinctelor primare animalice.

De altminteri, cam in toate filmele lor de actiune, violenta este cuvantul de ordine. Si ce este grav, deosebit de grav, dupa parerea noastra, consta in faptul ca pe meleagurile dambovitene, stilul de viata american este luat ca model si imitat, mai bine zis maimutarit fara discernamant.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-