Published On: joi, Feb 16th, 2012

Cum se conjuga “a imprumuta”?

Share This
Tags

Ce se intampla in viata de toate zilele? Cel care a ajuns intr-un necaz oarecare, pentru a iesi, cu bine, din belea, se duce la un vecin:

-          Vecine, scapa-ma! La dumneata mi-i toata nadejdea si speranta!

-          Zi, draga! Care-i baiul?

-          Ia sunt la stramtoare, am nevoie de ceva parale. Pe scurt, am nevoie de un imprumut!

-          Da’ cat iti trebuie?

Necajitul ii spune suma. Ala ii “vireaza” suma in cont. De regula, cel care da banii, din discretie, din bun-simt, nu cerceteaza care este destinatia “subventiei”. Singura conditionare care survine intre debitor si creditor se refera la timpul de restituire si modalitatea, adica “in rate” sau toata suma odata, cu dobanda sau fara etc.

Repet, ca are mare importanta aspectul, nu se conditioneaza, nu se poate interzice o anume utilizare a banilor, nu se poate dirija “pe capitole”ce se poate face cu suma. De altminteri, cine poate sti mai bine care sunt nevoile, prioritatile decat cel aflat la ananghie. Doar el a apelat la imprumut! Nu el stie de ce?!

Va imaginati absurdul situatiei in care cel care poate oferi un ajutor banesc s-ar apuca sa-l chestioneze, cu de-amanuntul, pe celalalt, ce vrea sa faca cu banii ori, si mai incredibil, sa-l oblige, pur si simplu, la o anume directionare, ori la anumite restrictii in viata debitorului!

Vine nelamurirea cea mai mare, de ce cand este vorba de state care se imprumuta de la organisme financiare internationale, legea discretiei si a neamestecului in treburile interne nu mai functioneaza?!

Mai demult il auzeam pe un inalt oficial roman explicand ca organismele financiare sunt in dreptul lor sa puna tot felul de conditii, una mai draconica decat alta, privitor la felul cum si unde se cheltuiesc banii imprumutati. De ce asa?!

La cat de mult s-a imprumutat guvernul actual, la cat de “ascultatori” se dovedesc oficialii romani fata de creditori, ai impresia (daca nu cumva certitudinea) ca, de fapt, pe noi ne conduc altii, de aiurea. Aceasta dependenta, ca de la sclav la stapan, ma ingrozeste. Cum ma ingrozeste o titrare pe burtiera TV, de tipul: “FMI cere majorarea pretului la gaze naturale intre 5 si 10 la suta”.

Cu ce drept, FMI-ule, cu ce drept?!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-