Published On: joi, Feb 23rd, 2012

Cristian Rizea: „Romanii din Serbia risca sa dispara ca minoritate, iar autoritatile romane stau cu mainile in san”

Share This
Tags

Minoritatea romaneasca din Serbia risca, mai mult ca niciodata, sa-si piarda propria identitate, fortata fiind sa dispara, prin diviziunea treptata intr-o etnie noua in Serbia de Rasarit, crede Cristian Rizea, deputat PSD.

Numarul populatiei din Voivodina s-a diminuat vertiginos in ultima perioada, fapt ce impiedica si mai mult recunoasterea minoritatii romanesti de catre autoritatile sarbe.

Alegerile directe pentru cele doua consilii nationale romanesti (roman si ruman-vlah) nu s-au solutionat prin impartirea in doua comunitati etnice, distincte de autoritatile de la Belgrad, care ar fi solutionat o mare parte din probleme. Mai mult decat atat, situatia tendentioasa ar fi fost mai usor de rezolvat daca asa-zisii „lideri romani” s-ar fi implicat mai mult in solutionarea acestei chestiuni de natura nationala si etnica, este de parere deputatul.

Autoritatile romane abordeaza total inadecvat intreaga situatie, ba mai grav, fac gafe de proportii, trimitandu-l pe William Branza sa medieze si sa rezolve problemele respective, cu toate ca romanii din Serbia au declarat ferm ca nu au ce discuta cu acest personaj al politicii romanesti, care i-a jignit si si-a batut joc de lupta lor pentru identitate nationala. „Grija” actualei guvernari pentru minoritatea romaneasca din Timoc a excelat prin demersul lui Branza de a o premia pe presedinta parlamentului sarb exact dupa atacurile armate impotriva liderilor romani din Serbia.

In timp ce autoritatile sarbe fac tot mai multe demersuri pentru a anula identitatea romaneasca, (mai nou doresc sa introduca un alfabet in „limba vlaha” inventat pentru romani), iata ca guvernantii de la Bucuresti sunt supusi din nou unui test de respect fata de natiunea romana, prin implicarea activa in rezolvarea acestei probleme a romanilor din Serbia, test pe care, din pacate, se pare ca-l vor pica, in opinia deputatului de Braila, Cristian Rizea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-