Published On: mie, Feb 15th, 2012

Confiscarile, un capitol de perfectionare pentru investigatori

Share This
Tags

Magistratii si investigatorii romani vor fi perfectionati in materia confiscarii produsului infractiunii, in cadrul unui proiect de colaborare cu StAR, initiativa finantata de Banca Mondiala si UNODC, informeaza un comunicat de presa.

”Secretarul de stat al Ministerului Justitiei(M.J.) Alina Bica si Cornel Calinescu, seful Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene (U.E.) – care functioneaza in cadrul MJ, s-au intalnit astazi, la sediul ministerului, cu o echipa de experti ai Stolen Asset Recovery Initiative (StAR) – initiativa comuna a Bancii Mondiale si UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).

Expertii StAR au dat curs invitatiei lansate de Biroul pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din Statele Membre ale U.E. Principalul obiectiv al vizitei il constituie identificarea nevoilor de formare profesionala pentru reprezentantii sistemului judiciar roman in vederea acomodarii cu cele mai noi tehnici si metode investigative in privinta deprivarii infractorilor de produsele infractiunii.

Vizita de lucru a expertilor StAR dureaza trei zile. In perioada 14 – 16 februarie a.c., sunt preconizate intalniri de lucru cu reprezentanti ai conducerilor Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA, DIICOT, Inspectoratului General al Politiei Romane, dar si cu reprezentanti ai societatii civile.

Proiectul de cooperare cu StAR va fi alcatuit din seminarii de formare profesionala pentru magistratii si investigatorii romani si va fi implementat de catre Birou, desemnat oficiu national de recuperare a creantelor, in cooperare cu Institutul National al Magistraturii.

Biroul pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene – a fost infiintat prin adoptarea Hotararii Guvernului nr. 935/2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei. Biroul din cadrul Ministerul Justitiei are atributii de oficiu national pentru recuperarea creantelor provenite din savarsirea de infractiuni si reprezinta punctul focal de cooperare cu oficiile similare din Uniunea Europeana.

Constituirea acestui Birou reprezinta o obligatie asumata de Romania in calitate de membru al Uniunii Europene si prevazuta in Decizia 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creantelor din statele membre in domeniul urmaririi si identificarii produselor provenite din savarsirea de infractiuni sau a altor bunuri avand legatura cu infractiunile.

Structura multidisciplinara care combina expertiza si domeniile din mai multe sectoare, Biroul actioneaza pe trei paliere: cel de baza, adica schimbul de date si informatii, cel de diseminare a bunelor practici, si cel de dezvoltare a politicilor publice.

Devenit operational din luna mai a anului trecut, Biroul a reusit pe parcursul anului 2011 sa atraga finantare externa in suma de aproape 1 milion de euro pentru proiecte destinate politistilor, procurorilor si judecatorilor. Totodata, Biroul a reusit sa se incadreze in termenele foarte scurte de raspuns la solicitarile primite din partea structurilor similare din U.E. (de la 8 ore pana la maxim 14 zile). De la primirea acestor cereri, Biroul fie acceseaza direct o baza de date la care are acces, fie solicita autoritatilor publice competente informatii suplimentare sau analize. Anul trecut Biroul a primit si procesat 57 de cereri de la structuri similare din 19 tari, vizand 231 de persoane si 77 de companii. Totodata Biroul a formulat cereri catre 17 tari, vizand 145 de persoane si 59 de companii.

The Stolen Asset Recovery Initiative (StAR)[1s – un parteneriat intre Banca Mondiala si Biroul Natiunilor Unite privind Drogurile si Criminalitatea (UNODC), care isi propune sa dezvolte initiativele internationale de localizare a castigului infractional, in special cel provenit din fapte de coruptie, si sa puna capat „paradisurilor fiscale” in care se regasesc aceste fonduri.

Infiintata in 2007 cu finantare de la Banca Mondiala si UNODC, StAR beneficiaza si de contributii din partea Australiei, Frantei, Luxemburg, Norvegiei, Elvetiei, Suediei.

StAR coopereaza cu multe jurisdictii si centre financiare pentru a preveni spalarea si recuperarea produsului infractional, de la infiintare Initiativa furnizand asistenta in activitatea de formare profesionala pentru aproximativ 500 de persoane din 40 de tari.

Ana-Maria Niculescu

Comentarii

comentariu

About the Author

-