Published On: joi, Feb 9th, 2012

Competitia turnurilor monstru – zgarie-norii

Share This
Tags

In 2011, cladirile ametitoare au inregistrat o infloritoare crestere, tendinta pentru urmatorul deceniu fiind inscrisa pe o curba ascendanta, mai cu seama in contextul cursei pietelor emergente.

Era zgarie-norilor pare sa isi continue evolutia spectaculoasa, in ciuda aprecierilor specialistilor de la Barclays, potrivit carora aceste constructii mascheaza, in mod mai mult sau mai putin constient, o fragilitate economica intrinsica, relateaza Casa e Clima.

Dupa recordul inregistrat anul trecut pentru realizarea de cladiri cu inaltimi peste 200 de metri si un total de 88 de proiecte finalizate si deschise publicului, perspectivele poarta amprenta unei competitii acerbe in acest sector.

Expertii din cadrul Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) prevad o frenetica raspandire a zgarie-norilor in China, unde in prezent se afla 53% din totalul cladirilor etajate ale lumii.

Un merit deosebit in acest context il au si o serie de alte tari cu economii emergente, in fruntea listei acestora aflandu-se Emiratele Arabe.

Fata de anul trecut, cresterea numarului de proiecte de zgarie-nori va fi marcata de o schimbare in ceea ce priveste destinatia de folosinta. Daca pana acum acest tip de edificii gazduia cu precadere birouri, perioada imediat urmatoare va fi marcata de o crestere a destinatiei mixte, in care spatiile comerciale si locuintele confortabile se vor regasi in acelasi context.

Cu 23 de cladiri ametitoare finalizate in 2011, China isi va diminua in urmatorii ani ritmul de construire, cedand locul altor tari, care pasesc cu entuziasm pe calea proiectelor grandioase, precizeaza sursa.

Intre timp, chinezii se pot mandri cu recordul lor national, Shenzen Kingkey 100, proiectat de arhitectul britanic Terry Farrells, de la Terry Farrells and Partners, inalt de 441 de metri, cu o terminatie rectangulara, care se avanta intr-o forma aerodinamica spre vazduh.

Despre Dubai s-a spus si s-a scris mult in ultima perioada – coasta Golfului Persic din Emiratele Arabe inchizand anul 2011 cu numeroase proiecte de zgarie-nori in curs de constructie.

In prezent, in Dubai exista 60 de edificii de acest tip, cu inaltimi de peste 200 de metri, locul de frunte ocupandu-l “23 Marina”, situat chiar in inima metropolei, cu ai sai 393 de metri.

Inainte de 2008, in Republica Panama nu existau cladiri cu inaltimi peste 200 de metri, dar in decurs de numai trei ani, aceasta tara a cunoscut o intensa dezvoltare urbana, in contextul careia au fost finalizate 3 proiecte.

Anul 2011 a continuat cu 11 zgarie-nori dati in folosinta si alte 12 santiere deschise, printre cei mai remarcabili inscriindu-se si Trump Ocean Club, primul hotel amplasat in afara Statelor Unite de catre magnatul Donald Trump.

Edificiul a costat 430 de milioane de dolari si are 284 de metri inaltime, constituind la ora actuala cea mai inalta cladire din intreaga America Latina.

Pentru Abu Dhabi, aflat in plin proces de modernizare in sectorul constructiilor, 2011 a insemnat un an de freamat santieristic, din care a inflorit si complexul Etihad Towers, destinat utilizarii mixte in sectoarele business, hotelier sau al locuintelor de lux.

Complexul este alcatuit din cinci zgarie-nori, cu inaltimi cuprinse intre 218 si 305 metri.

Cum stau lucrurile in Europa

Potrivit aprecierilor exprimate de specialistii de la CTBUH, pe scena Europeana este posibila o revenire la aceasta “moda” a zgarie-norilor, desi nu este tocmai pe placul multor arhitecti conservatori, care pledeaza pentru conservarea liniei istorice a constructiilor Batranului Continent.

“Europa este pregatita sa retraiasca o perioada de aur pentru noile proiecte de zgarie- nori” – cadru in care expertii prevad rolul important pe care il va ocupa Parisul, ca model in ceea ce priveste schimbarea de imagine si supraetajari.

In capitala franceza, in 2011, au fost finalizate lucrarile de modernizare ale cladirii Tour First, din La Defense, edificiu care poarta semnatura din 1970 a lui Pierre Dufao, dar caruia i-au fost adaugate alte zece nivele, fiind complet restructurat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-