Published On: Soare, Feb 5th, 2012

Celulele Stem – viitorul in medicina

Share This
Tags

Celulele Stem sunt celule fara rol determinat, asadar nu au nicio functie specifica unui organ anume. In anumite conditii insa, celulele stem se pot transforma in celule cu functii speciale, precum celulele cardiace sau celulele producatoare de insulina din pancreas. Pentru aceste motive, celulele stem au devenit speranta a milioane de persoane care sufera de diferite boli.

Celulele stem se pot extrage  din mai multe surse, printre care maduva osoasa, diferentiindu-se in toate tipurile de celule ale sangelui, celule ale inimii sau celule ce alcatuiesc peretii vasculari. Mai pot fi extrase din sangele periferic de la adulti, din celulele stem embrionare, care pot da orice tip de celula, din lichidul amniotic, din cordonul ombilical sau din muschi.

O alta metoda de creare a celulelor stem este prin clonare terapeutica, ce presupune dezvoltarea embrionilor pentru a fi utilizati in tratamentul bolilor.

Metoda presupune ca informatia genetica a unei celule somatice sa fie transferata intr-un ovul din care ADN-ul a fost eliminat. Cand ovulul e pus intr-un mediu de cultura, incepe sa se multiplice, iar cand atinge stadiul de blastocist, cercetatorii izoleaza si cultiva celulele stem din masa interioara. Clonarea terapeutica e diferita de clonarea reproductiva, care ar presupune plasarea ovulului clonat intr-un uter.

In ultimii ani, si in tara noastra s-au deschis mai multe banci de celule stem, care permit oricarui nou-nascut sa beneficieze in viitor de celulele stem prelevate la nastere din cordonul ombilical si prezervate pana atunci cand va avea nevoie de ele, daca va dobandi o anumita afectiune netratabila.

Sangele cordonului ombilical e o bogata sursa de celule stem spre deosebire de maduva osoasa, colectarea din cordonul ombilical e non-invaziva, nedureroasa, mai putin costisitoare si relativ simplu de efectuat, iar celulele stem din acest sange au o mai mare plasticitate, adica se pot diferentia pe mai multe linii (spre deosebire de celulele stem din maduva osoasa).

Odata cu descoperirea acestei metode de tratament, pe viitor numeroase boli care astazi nu beneficiaza de un tratament curativ vor putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

In prezent, peste 5 milioane de persoane sufera de Boala Alzheimer numai in Statele Unite ale Americii. Afectiunea a fost descrisa de catre Alois Alzheimer in 1907 la un pacient care avea o pierdere progresiva a memoriei si limbajului, precum si incapacitatea de a-si recunoaste prietenii. Cand pacientul a murit, a studiat creierul sau si a descoperit o mare masa de neuroni distrusi. Au fost descoperite 3 gene care sunt implicate in aceasta boala.

O alta boala nevindecabila in prezent este Parkinson, descrisa in 1817 de James Parkinson, care a observat ca oamenii afectati au mai ales peste 50 de ani si isi pierd progresiv controlul motor. Mainile incep sa tremure, membrele devin rigide, fata e inexpresiva, mersul e dificil. Aceasta boala se datoreaza degenerarii unor neuroni producatori de dopamina dintr-o regiune a trunchiului cerebral ce coordoneaza activitatea motorie. 4,5 milioane de americani sufera de aceasta afectiune.

Alte afectiuni ale sistemului nervos ce vor putea beneficia de pe urma tratamentului cu celule stem: AVC (accident vascular cerebral), SLA (scleroza laterala amiotrofica: duce la slabiciune progresiva, pierderea muschilor, din cauza pierderii progresive a neuronilor motori), leziuni ale maduvei spinarii, boli ale ochilor si urechilor (surditate, boli ce afecteaza retina si duc la orbire).

Bolile de sange de asemenea vor putea beneficia de tratament cu celule stem. In prezent, leucemiile beneficiaza deja de tratament cu celule stem adulte. Tratamentul standard implica radioterapia si chemoterapia (pentru a omori celulele canceroase), apoi transplant de maduva. Celulele stem izolate din maduva pacientului afectat pot fi induse sa se diferentieze in leucocite normale.

Pacientii cu deficienta de imunitate sunt susceptibili de a contracta infectii foarte usor. Un exemplu celebru de astfel de bolnav este David Bubble Boy, un copil care s-a nascut cu imunodeficienta severa combinata, si care decedat la varsta de 12 ani, pana atunci traind doar intr-o camera cu pereti de sticla, sterila, pentru a se feri de microorganismele care ne inconjoara pretutindeni.

Diabetul zaharat este o boala complexa ce se caracterizeaza printr-o lipsa a secretiei de insulina, ceea ce duce la imposibilitatea organismului de a utiliza glucoza. Anual, numai in SUA mor aproximativ 500.000 de oameni din cauza acestei boli. Cum insulina este produsa de niste celule din pancreas, celulele stem vor putea fi diferentiate in aceste celule producatoare de insulina pentru a trata pacientii cu diabet.

Comentarii

comentariu

About the Author

-