Published On: joi, Feb 9th, 2012

Cea mai mare tragedie prin care a trecut poporul roman in intreaga sa istorie: in doua decenii am pierdut un roman din cinci!!!

Share This
Tags

Stirea potrivit careia populatia Romaniei a scazut la 19 milioane este de-a dreptul socanta. In 1992, populatia tarii noastre numara 22,8 milioane de locuitori. In 2002 ea a scazut la 21,6 milioane, iar de atunci, in numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Asadar, aproape patru milioane de romani in douazeci de ani…

Nu stiu in ce masura putem socoti corecte rezultatele acestui recensamant. Eu, de pilda, daca nu as fi cerut insistent  la primarie, nu as fi fost recenzat de nimeni. Si cunosc multi care sunt in situatia mea. Dincolo de aceste neajunsuri ale referendumului, datorate timpului scurt si proastei organizari, scaderea populatiei domiciliate in Romania ramane un lucru cert. Ea se datoreaza, pe de o parte, sporului negativ al natalitatii, dar, in cea mai mare masura, migratiei.

Din pacate, in ce priveste pe romanii plecati in strainatate, avem doua surse de ingrijorare. In primul rand, foarte putini dintre ei mai doresc sa se intoarca acasa.

In al doilea rand, asimilarea lor culturala, in strainatate, se petrece cu foarte mare rapiditate. In prima generatie de emigratie se gasesc romani valorosi si avem numeroase astfel de exemple, inclusiv printre membrii blogului nostru. Ce ne facem, insa, cu urmatoarea generatie? Din pacate,  spre deosebire de alte neamuri, romanii nu au exercitiul diasporei.

Nu cunosc nicio mare personalitate de origine romana nascuta si educata in afara tinuturilor istorice romanesti. In nicio istorie a literaturii romane, de la George Calinescu pana la Nicolae Manolescu, nu veti gasi nici un nume de scriitor roman valoros nascut si educat in diaspora, asadar in alta parte decat in Romania, Basarabia, Bucovina sau Valea Timocului.

Pana acum, romanii nascuti si crescuti in strainatate au fost pierduti pentru cultura romana si spatiul identitar romanesc. Dincolo de radacinile solului romanesc, limba romana isi pierde vigoarea si identitatea romaneasca paleste. Cum sa facem sa nu se intample la fel si de aici incolo?

Patru milioane de romani mai putin in doua decenii este enorm. E cam cat am pierdut la Diktatul de la Viena. Exista multe popoare pe glob care nici macar nu numara patru milioane de oameni! Am pierdut un roman din cinci!!! E o tragedie prin care poporul roman nu a trecut niciodata pana acum.

Pierderile sunt inestimabile si ele risca sa afecteze toate echilibrele noastre, de la piata fortei de munca si bugetele sociale pana la puterea creativa a neamului nostru, daca socotim ca cei plecati apartin generatiilor tinere si se selecteaza, mai ales, dintre cei mai curajosi si plini de initiativa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-