Published On: mie, Feb 8th, 2012

Ce lasam copiilor?

Share This
Tags

A fost odata ca niciodata. A fost odata o tara bogata. Si avea tara asta de toate, bogatii nenumarate ale solului si subsolului, paduri nesfarsite, muntii cei falnici, marea cea mare si albastra, campii manoase. Si mai avea tara cea vestita, supranumita “Gradina Maicii Domnului” frumuseti dumnezeiesti, ape limpezi precum cristalul, peisagii indicibile.

Si mai erau, pe acolo, industrii infloritoare din cele care faceau tractoare, masini de teren ARO, autocamioane, masini agricole, instalatii de forare si exploatare a titeiului, vapoare, avioane, excavatoare si cate altele.

Si mai erau, pe acolo, crescatorii ample de bovine, cabaline, ovine si ferme avicole ori de crestere si ingrasare a porcinelor. Si se mai bucura tara aceea de o agricultura eficienta cu orice petic de pamant cultivat cu paioase si nu numai. Si erau gradini de legume, sere si solarii. Dar cate nu erau in tara cea vestita si binecuvantata de Dumnezeu!

Si s-a intamplat acolo, in acea tara, ca oamenii s-au rasculat impotriva unui zmeu-tiran care le ingradea libertatea. Si l-am dat jos si l-am impuscat. Si-au zis, ei oamenii, ca de acuma va fi mult mai bine. Ca vor avea libertate, ca vor avea democratie, ca va curge doar lapte si miere. Asa au zis oamenii aceia!

Si au venit la carma tarii alti conducatori, mai democrati au zis ei. Si s-au apucat astia de un jaf nemaiintalnit. Si s-au pus astia pe o imbogatire cat mai rapida, de unde credeti, mai copii?! Din bunatatile tarisoarei aleia! Da, dragii mosului! Au inceput a vinde, pe nimica, tot ce era mai valoros ca industrie, paduri si ferme, tot ce era pe sol, dar si ce era in subsol. Totul pe nimica! De parca erau, toate, ale lor, de parca le-ar fi  facut ei, cu tatii si mamicile lor!

(Asa va povesti, peste ani, un bunic sfatos nepotilor sai. Dar, la sfarsitul acestei povesti intristatoare, nepotii il vor fi intrebat pe bunic:

- Daca tara de care ne povestesti mata este asta a noastra, in care traim acuma, noua ce ne-a mai ramas?!

- Apoi, dragii mosului, voua v-a mai ramas o poveste, povestea asta despre cum a fost!)

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-