Published On: joi, Feb 2nd, 2012

Care e unitatea de masura a slabiciunii opozitiei?!?

Share This
Tags

Faptul ca opozitia e slaba a devenit o obsesie pentru multa lume. Eu, insa, as vrea sa stiu care este unitatea de masura in baza careia se face aceasta afirmatie.

Din punct de vedere al actiunii politice, niciodata opozitia nu a fost mai unita ca acum. Daca observati, in Parlament, toate partidele de opozitie actioneaza unitar, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata nu numai din 1990 incoace, dar probabil ca nici pe pe harta politica a Romaniei de dupa Marea Unire din 1918.

Actuala opozitie mai detine un record, acela conferit de sondajele de opinie. De la Frontul Salvarii Nationale incoace – care nu se pune, totusi, avand in vedere conditiile istorice – nici o forta politica nu a avut o sustinere atat de larga. Sondajele ultimelor zile arata ca USL se apropie de 60%. La o intalnire pe care am avut-o zilele trecute cu reprezentantii uneia dintre cele mai importante institutii de profil, ei imi spunea ca, in tara, USL se apropie chiar de 65%.

Niciodata distanta, ca optiune de vot, intre guvernanti si opozitie nu a fost mai mare, in favoarea opozitiei.  Pana si printre protestatari, daca ati observat, sloganurile de tipul „PDL – USL – aceeasi mizerie e” au disparut, lasand camp larg de inspiratie imboldurilor si distihurilor antiprezidentiale si antiguvernamentale.

Acelasi lucru e valabil, daca cercetam structura administratiei locale. Nici o forta de opozitie de pana acum nu a fost atat de bine reprezentata in administratia locala, cu cca 2000 de primari si zeci de mii de consilieri judeteni si locali. De pilda, in judetul pe care il reprezint, Iasi, peste 90% din populatie este reprezentata de administratii locale USL. Iar mult-trambitata migratie a primarilor catre UNPR, cum bine se observa,  a ramas o inchipuire.

Nici la nivelul liderilor o astfel de asertiune nu se justifica. Dintre liderii politici, primi cinci – sase apartin opozitiei, in timp ce presedintele si primul ministru, principalii lideri ai partidului de guvernamant, se zbat in limita a zece procente. Peste trei sferturi dintre romani sunt convinsi ca actuala opozitie va guverna Romania si absolut toate sondajele de opinie dau castigator al alegerilor parlamentare pe candidatul USL.

De unde vine, insa, aceasta perceptie? Cei de la guvernare fac tot ce vor, ni se spune. Guvernul lanseaza agenda, opozitia doar reactioneaza. Presedintele manipuleaza serviciile secrete si structuri ale justitiei. Aici problema de fond nu e a opozitiei, ci a intelegerii corecte a jocului democratic. Asa este, Guvernul  isi trece legile si ia masurile pe care le doreste.

Dar oare nu stiam acest lucru atunci cand am votat o Constitutie care spune ca legile se voteaza cu majoritatea parlamentara? Cel care face agenda, in mare parte, e Guvernul, caci el are si capacitatea sa aplice ceea ce spune. Opozitia poate sa-si prezinte proiectele alternative si, institutional vorbind, doar sa protesteze fata de erorile si abuzurile Guvernului.  Iar in ce priveste derapajele de la democratie, ele exista, intr-adevar, din fericire, insa, suntem membri ai Uniunii Europene si sistemul democratic are mijloace de a le corecta, prin alegeri libere, la termen sau anticipate.

Nu vreau sa idealizez opozitia, care are si ea slabiciunile ei. Sunt si eu preocupat de „the day after”, anume de marea responsabilitate a guvernarii unei tari saracite si descumpanite. Nici nu vreau, insa, sa creem o falsa impresie a invincibilitatii actualilor guvernanti, care nu se sprijina decat pe propaganda, pe lipsa de scrupule si pe propriile obsesii. Altminteri, astea sunt regulile democratiei.

Cine are majoritatea hotaraste. Sa ne gandim bine, atunci cand votam. Atunci cand majoritatea este nelegitima, ca in cazul de fata, si dispretuitoare la adresa propriului popor, exista alegeri si lucrurile se reintorc la normal. Si, cum se intrevede, aceasta sansa a normalitatii are un procent neobisnuit de mare – comparand cu alte alegeri postdecembriste – sa se petreaca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-