Published On: mar, Feb 21st, 2012

Capitalismul lui Becali

Share This
Tags

Printre cei trei sute, sau cati or mai fi, imbogatiti de capitalismul nostru original, se numara si Gigi Becali. Acesta nu a facut niciun secret din modalitatile utilizate pentru a prospera. Cert este ca s-a dovedit un perspicace om de afaceri, cu simt practic, ajutat, poate, si de un noroc chior, ori cum afirma el, de Divinitate.

La fel de adevarat este si faptul ca bogatiile lui au fost folosite, in buna masura, la fapte caritabile. Dupa inundatii, pe Valea Siretului, a construit, exclusiv pe cheltuiala lui, un cartier intreg de locuinte, pe care le-a si dotat cu tot necesarul, donate sinistratilor.

Astazi, cand alti semeni sufera de pe urma vitregiilor naturii, a zapezilor si a viscolului, s-a prezentat in zonele afectate cu camioane de ajutoare, cu paine, alimente, apa, lopeti, a dat o mana de ajutor pentru diminuarea efectelor dezastrului.

Afirma, raspicat, ca este dispus sa se ocupe el personal de deszapezirea intregii tari daca ar avea un contract cu statul. Stie ce are de facut! Stie ca va trebui sa investeasca intr-un numar corespunzator de utilaje ultraperformante, dar este convins ca numai astfel, cu freze de putere mare, s-ar putea veni de hac oricaror nameti, cat de mari ar fi ei.

Afirma, in acelasi timp, ca investitia sa s-ar putea intoarce sub forma de beneficii in folosul sau. Nu uita niciun moment ca este, totusi, om de afaceri, unul care trebuie sa si castige dintr-o afacere.

Curios este altceva, anume ca nu se dovedeste un carpanos, un zgarcit, un apucator fara scrupule. Din contra, el considera ca Dumnezeu il ajuta sa stranga bani cu un singur scop, acela de a-si ajuta semenii aflati in suferinta, in necazuri.

Din exposeul lui Becali din una din serile trecute, o idee m-a pus, in adevar, pe ganduri. Omul de afaceri considera capitalismul ca pe o binefacere a lui Dumnezeu pentru un numar de alesi, cu unicul scop, enuntat si mai sus, acela de a ajuta pe cei neajutorati. A avut si o anume disputa doctrinara cu Dinu Patriciu.

Acesta are un capitalism al lui. El socoate liberalismul capitalist ca pe o forma de afirmare (si imbogatire) a celor puternici in dauna celor slabi, care n-au decat sa piara. Seamana aceasta conceptie cu legea junglei, uitand sau facandu-se a uita ca societatea omeneasca are si o componenta umanitara, omul nu este un animal de prada care sa-si ucida semenii doar pentru beneficiul sau.

Iata doua moduri de a interpreta capitalismul! Din pacate, la capitalismul de tip Patriciu au aderat cei mai multi, si ce este grav, deosebit de grav, chiar seful statului si guvernul sau.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-