Published On: mie, Feb 29th, 2012

Caine de paza

Share This
Tags

Sau cum se mai spune, cainele de paza al democratiei, care se supranumeste presa. Asta, intr-o societate normala la cap! Acolo, da, presa neaservita politic, independenta in adevaratul sens al cuvantului, se poate erija in paznicul libertatilor si al democratiei.

Prin democratia romaneasca, asta schiloada, necoapta si fragila, presa n-a reusit sa supravietuiasca prin fortele ei proprii, a acceptat, poate si pentru a supravietui, sa se inhame la caruta cutarui  ori cutarui partid pentru a primi grauntele recunostintei, drept recompensa a tamaierilor de circumstanta.

In atari conditii, fara doar si poate ca se face a inchide ochii la derapajele de la democratie, la abuzurile coruptiei, la manifestarile autoritariste. Este, daca vreti, tot un fel de caine de paza, dar unul cu obiectiv precis, se misca pe sarma intinsa deasupra intereselor partinice, adica de grup, de regula unul restrans, un fel de gasca elitista.

Ce-i de facut?! Greu de spus! Totusi, oamenii Pietei Universitatii se declara apolitici, intentioneaza, pe bune, sa apere, cu mijloace pasnice, cu lozinci si scandari, tocmai acea democratie abandonata, pe motive mercantile, de o buna parte a presei romanesti.

I-am auzit, pe unii dintre acestireprezentanti ai societatii civile, pe acesti, pana la urma, eroi ai strazii, exprimand, in clar, intentiile lor.

Sunt, daca vreti, urmasii de drept ai tinerilor revolutionari care au infruntat, cu piepturile goale, tancuri si gloante in decembrie 1989.

Daca aceia au avut un ideal, s-a numit libertate si democratie. Acestia au un ideal, libertate si democratie. Acum, ca si atunci, nu intreg popor se manifesta (ar fi si imposibil), ci reprezentantii sai, delegatii sai, cei cu simt civic dezvoltat, cei care nu mai doresc sa mearga aplecati de spate, ori in genunchi, ori sa vorbeasca in soapta, ori sa inghita toate mojiciile, toate abuzurile, toate nedreptatile unei clase cu interese obscure, arivista, lacoma si fara scrupule.

Din acest punct de vedere, sper ca majoritatea populatiei sa le acorde tot creditul, sa se manifeste ca sustinatori morali, sa impartaseasca idealurile, doleantele Pietei Universitatii.

Fara doar si poate ca vor exista si cozi de topor, tradatori ordinari, pupincuristi de cea mai joasa speta, aparatori inversunati ai abuzurilor si derapajelor evidente de la democratie. Padure fara uscaturi nu se poate, dar trenul istoriei este impins inainte de cutezatori si nu de lasi.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-