Published On: joi, Feb 23rd, 2012

Bilant socant: Romania a finantat Uniunea Europeana cu peste 3 miliarde de euro!

Share This
Tags

Un bilant socant dupa primii cinci ani de apartenenta la Uniunea Europeana: Romania a platit, la bugetul comunitar, o contributie de peste 6,5 miliarde de euro. In schimb, sumele primite nu depasesc 3,5 miliarde de euro, din care plati directe pentru agricultura si restul de sub 800 milioane de euro pentru programele operationale. Asadar, in loc sa primim bani in plus de la Uniunea Europeana, am finantat-o noi cu peste 3 miliarde de euro!!!

Intreruperea programului operational privind resursa umana (POSDRU) in valoare totala 4,25 mld euro, din care contributia UE de 3,47 mld euro, este de-a dreptul dramatica. Aceasta inseamna ca, pe perioada intreruperii, statul roman trebuie sa onoreze obligatiile de plata catre beneficiari, in locul UE. Asadar, statul roman trebuie sa se imprumute, dat fiind ca sumele respective nu erau bugetate. Cine va suporta costurile dobanzilor?

Despre situatia in care banii nu vor fi deblocati nici sa nu ne mai gandim. Un lucru apare, insa, cert. Nu vom putea sa cheltuim banii europeni in acest prim exercitiu bugetar. N-am cheltuit nici 4% si mai avem un singur an in care mai putem initia programe noi si inca o perioada de doi ani (pana in 2015) cand ar trebui sa-i cheltuim.

Guvernul s-a purtat cu banii europeni asa cum se poarta si cu banii bugetari: alocari discretionare, lipsa de evaluare a etapelor intermediare, slaba capacitate admnistrativa. Fondurile europene au fost pentru PDL o vaca numai buna de muls. In ce priveste programul privind resursa umana lucrurile au fost chiar mai grave, caci clientela Guvernului, crezand ca in materie de resurse umane controlul nu  va fi la fel de riguros ca in cazul in care ar trebui numarati kilometrii de asfalt ori metrii patrati de constructie, si-a facut, pur si simplu, de cap.

Modul in care Guvernul PDL si-a batut joc de absorbtia fondurilor europene este (inca) o pagina rusinoasa in istoria tranzitiei romanesti. Formarea unui minister al fondurilor europene nu a fost decat un gest de imagine, ministrul nu are niciun rol politic, nu are structuri teritoriale si nicio influenta asupra celorlalti ministri.

Si ca sa nu se spuna ca sunt, din motive politice, pricinos, iata recenta declaratie (octombrie 2011) a unui inalt oficial european:

“Rata de absorbtie a fondurilor de catre Romania este de doar 3,5%. Situatia este dramatica, din cauza riscului ca Romania sa piarda o parte din banii alocati pentru perioada urmatoare, dar aceasta are si un impact economic. Daca nu exista proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economica, Romania nu are mecanisme de crestere economica. Astfel, Romania isi va pierde din atractivitate pentru ca va fi din ce in ce mai greu sa recupereze decalajul fata de alte state europene”, a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene.

Printre motivele pentru care gradul de absorbtie al fondurilor UE este atat de redus, reprezentantul CE a mentionat procedurile licitatiilor tehnice, capacitatea redusa a beneficiarilor, dar si problemele de la nivelul autoritatilor de management.

“In cazul beneficiarilor, avansurile sunt mari, iar acestia nu se mai grabesc sa obtina mai multi bani. La nivelul autoritatilor de management exista probleme de personal si de competenta. Toate aceste dificultati impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania. Primim in fiecare zi la Bruxelles plangeri de la companii despre lipsa de transparenta din Romania la licitatiile publice”, a spus Nadler.

Quod erat demonstrandum!

Comentarii

comentariu

About the Author

-