Published On: mie, Feb 8th, 2012

Alimentatia eco – intre mit si adevar

Share This
Tags

Intr-o perioada in care termenul „eco” a luat amploare, mai ales in domeniul alimentatiei, ne-am propus sa venim cu cateva detalii despre ceea ce reprezinta acest concept.

Fie ca este vorba de alimente, de produse cosmetice, de ingrijire, de curatenie sau de suplimente nutritive, produsele eco – termen sinonim cu bio, organic, biologic sau ecologic – sunt compuse strict din ingrediente organice, din plante nemodificate genetic, carora nu li s-au adaugat alte produse chimice.

Plantele se cultiva pe terenuri pe care nu a fost aplicat niciun ingrasamant chimic, planta culeasa fiind supusa macerarii fara a i se aplica procedee chimice iar, in ultima faza, ele sunt ambalate fara conservanti sau alti substituenti chimici si sunt certificate de organismele europene sau mondiale acreditate in acest sens (de exemplu Soil Association – unul dintre cei mai importanti certificatori ecologici din Europa).

Numerosi cercetatori din diverse tari ale lumii au demonstrat ca mancarea ecologica este mai bogata in vitamina C, minerale esentiale – calciu, magneziu, fier, crom – si antioxidanti.

Un alt atu al alimentelor ecologice este ca la prepararea acestora nu sunt folositi aditivi alimentari periculosi. Numai cca. 32 din cei aproape 300 de aditivi alimentari aprobati in UE sunt permisi in productia bio.

O dieta Bio este si cel mai bun mod de a reduce expunerea la reziduurile de pesticide periculoase, pentru ca in agricultura ecologica folosirea chimicalelor de sinteza este interzisa. Circa 331 de tipuri de pesticide se folosesc in agricultura conventionala si reziduuri apar frecvent in mancarea nonorganica.

Intre produsele naturiste si produsele Bio, diferenta o reprezinta pasii mentionati in procesul de productie. Produsele denumite generic naturiste, sunt bazate pe plante. Din totalul ingredientelor Bio, 100% sunt certificate Bio de organismele internationale acreditate.

Pana la urma ingredientele unei alimentatii sanatoase sunt timpul si respectul fata de natura, un ritm mai lent, mai apropiat de sufletul omului, departe de agitatia permanenta a societatii noastre. Iar aceste metode contribuie in mod vizibil la starea de bine a organismului nostru.

Lapte de soia, tofu si pate, sortimente variate de paine, paste, napolitane, fulgi de cereale, ceaiuri, suc de mere, conserve din fructe, branzeturi, cascavaluri, unt, uleiuri, vin, fac parte din gama de alimente ecologice produse in Romania, care se diversifica de la un an la altul, iar majoritatea acestora ia drumul pietelor externe. Cantitati importante din toate “roadele” ogoarelor, livezilor, viilor, albinelor sau gainilor eco autohtone, dar si din produsele procesate ajung in Italia, Grecia, Germania, Franta, Elvetia sau Olanda.

Cele mai cautate sunt cerealele, floarea-soarelui, soia, uleiul de floarea-soarelui, plantele medicinale, mierea, produsele procesate din lapte, conservele de legume. {nsa anul acesta au fost la mare cautare si graul, si porumbul. La cereale exportam circa 50% din productia certificata, la plante oleaginoase si proteice – circa 30% si la colectare flora spontana – 75%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Conform legislatiei in vigoare, segmentul produselor eco trebuie sa contina 95% ingrediente naturale sau care provin din agricultura biologica.Cat priveste termenul “natural”, intalnit adesea pe etichetele cosmeticelor, acesta nu a fost definit legislativ in parametri foarte stricti.

Astfel, termenul “natural” poate fi intalnit si pe cutii de creme care au doar 5% ingrediente naturale si 95% ingrediente chimice. Atunci cand un produs primeste certificatul, respectiv eticheta “bio”, acest lucru prespune, conform legii, ca acel produs a fost obtinut doar din resurse naturale, fara a fi prelucrat si fara a i se adauga pesticide, hormoni de crestere, fertilizatori sintetici, respectiv fara a se fi utilizat bioenergie sau radiatii ionice in procesul de fabricare. In plus, un produs bio trebuie sa provina de pe un teren care a fost ferit de pesticide si ingrasaminte chimice cel putin 3 ani.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-