Published On: vin, Feb 10th, 2012

Alegeri sub semnul catastrofei…

Share This
Tags

Ne asteapta o primavara complicata! Cantitatea asta foarte mare de zapada in functie de scenariul incalzirii de primavara, poate crea probleme deosebite. Vom asista la un proces de incalzire masiva, mai ales ca de-a lungul anilor s-au facut defrisari salbatice mai ales pe versantii Carpatilor Orientali.

Putem sa ne asteptam la fenomene foarte grave, mai ales in Bazinul Siretului, unde sunt asemenea fenomene, la inundatii de mari dimensiuni. Si, de aceea, am spus sa fie avertizate conducerile din toate judetele, am discutat cu conducerea INMH niste scenarii in legatura cu diverse variante de topiri si, daca se suprapun topirii de zapezi ploile de primavara, fenomenul poate capata mari dimensiuni.

Sa o luam metodic.

Se stie ca in acest moment, peste Romania e un strat de zapada fara precedent in ultimii 15-20 de ani. Casele sunt ingropate pana la acoperis, drumuri nationale zac ingropate pentru mult timp de aici incolo. Cantitati inimaginabile de omat abia asteapta caldura pentru a se dezgheta si a o lua, furios, la vale.

Sa vedem, insa, ce spune prognoza meteo oficiala pentru lunile martie-aprilie: spune ca ”temperaturile vor fi in general normale pentru aceasta perioada, exceptand unele areale din estul, sud-estul si vestul tarii, unde valorile termice pot fi peste normele climatologice. Cantitatile medii lunare de precipitatii vor fi apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a tarii, iar local in vestul, nord-vestul si centrul tarii acestea pot fi peste mediile multianuale lunare.

In luna martie, regimul termic mediu lunar al aerului va inregistra valori apropiate de normele climatologice la scara intregii tari. Sub aspect pluviometric, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste normele climatologice.

In luna aprilie, cantitatile de precipitatii vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor, iar local in estul, centrul si nordul tarii, acestea pot fi peste normele climatologice lunare.

Precizam faptul ca aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv”.

Altfel spus, nu se anunta seceta, ba chiar oarece exces de ploaie.

Suprapus peste topirea zapezii, sunt toate sansele ca acest fenomen sa duca la niste inundatii mult mai catastrofale decat cele din 2005 si 2006.

In 2005, spre exemplu, pagubele au depasit doua miliarde de euro si s-au inregistrat aproape 100 de morti.

De atunci, defrisarile au cuprins zone inca si mai intinse de teren, lucrari de indiguire nu prea s-au facut, ca doar comunele aveau nevoie de bazine de inot si sali de sport s.a.m.d.

Romania trebuie sa se pregateasca pentru vremuri teribile dupa cea mai grea iarna a ultimelor decenii.

Si cand se vor intampla toate acestea? Raspuns: exact in timpul campaniei electorale din mai-iunie, si al alegerilor locale.

Un ”ingredient” politic care a lipsit, spre exemplu, in 2005 si 2006.

Incapacitatea de reactii corespunzatoare dupa caderile de zapada a atras critici dure guvernului Boc. Cum se va descurca in fata provocarilor care urmeaza guvernul pustimii cu cas la gura, care a obtinut votul Parlamentului?

Nu avansam un pronostic, dar cred ca cei mai multi dintre cititori cunosc deja raspunsul.

Cat despre proportia in care prestatia noilor guvernanti la probabilele inundatii se va repercuta asupra alegerilor locale, nu putem spune decat ca va fi cel putin covarsitoare, putand schimba, ea insasi, situatia din sondajele momentului.

Sa ne amintim doar comportarea halucinanta a presedintelui si premierului in 2005-2006, cand unul se rastea la sinistrati ca nu le poate face hotel, altul se caznea zadarnic sa impulsioneze repararea podului de la Maracineni si amandoi pareau mai interesati sa isi ”ia fata” unul altuia in plan mediatic decat sa faca ceva cu adevarat constructiv pentru tara.

ION ILIESCU

Comentarii

comentariu

About the Author

-