Published On: lun, Feb 27th, 2012

Aceeasi Marie, cu alta palarie?

Share This
Tags

Multi dintre noi a crezut ca, odata cu anul 1990, atat personajele principale cat si fundalul scenei politice romanesti se vor schimba. In primii ani, am avut sentimentul ca fundalul s-a schimbat oarecum, dar personajele de pe scena au ramas aceleasi.

Dupa 1996, odata cu victoria in alegeri a Conventiei Democrate am avut senzatia ca personajele s-au schimbat, dar fundalul a ramas acelasi. Mai tarziu am inteles ca adevarul e la mijloc, si anume ca, dintr-un anumit punct de vedere, s-a pastrat cate ceva atat din personajele cat si din fundal scenei de dinainte de 1989.

Despre fundalul scenei politice si despre masura in care el a pastrat specificul perioadei totalitare vom vorbi cu alt prilej. Sa spunem acum cateva cuvinte despre personajele principale. In ce mod sunt ele altele ori aceleasi?

Sa ne intelegem, cand spunem ca sunt aceleasi nu ne referim la cei care conduceau in 1989, adica la Dascalescu, la Bobu ori la Postelnicu. Dupa douazeci si doi de ani nici macar biologic vorbind acest lucru nu ar fi fost posibil.  Ne referim, insa, la cei care conduc Romania astazi si ar fi condus-o si daca nu ar fi cazut comunismul.

Ar fi interesant, mergand mai departe pe aceasta ipoteza, sa ne punem intrebarea: care dintre liderii politici de dupa 1989 ar fi condus oricum  Romania, si daca nu ar fi cazut comunismul? Este un exercitiu interesant si care arata cam cat de reala sau de ipocrita este, de fapt, despartirea noastra de comunism. Cati dintre fiii,  ginerii ori afinii conducatorilor comunisti, care erau pregatiti sa intinereasca linia partidului, au fost conducatorii tarii dupa 1989?

Cati dintre conducatorii din linia a doua a PCR, dintre liderii UTC ori UASCR, dintre reprezentantii birocratiei din ministere ori ai directocratiei din marile unitati socialiste, dintre membrii structurilor informative, s-au numarat printre liderii Romaniei postdecembriste? Cati dintre acestia se aflau si in resursa de cadre a PCR? Ori daca aceiasi oameni ar fi ajuns presedinti ai tarii ori prim-ministri ori alti inalti dregatori in orice situatie, si daca am fi ramas sub comunism si daca ne-am fi eliberat de comunism, cat de reala este eliberarea?

Comentarii

comentariu

About the Author

-