Published On: mie, Feb 22nd, 2012

280 de ani de la nasterea primului presedinte american

Share This
Tags

George Washington a fost unul dintre cei mai importanti generali si oameni de stat americani, militant pentru si factor activ in obtinerea independentei fata de Marea Britanie a coloniilor din America de Nord si primul presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Datorita rolului pe care l-a jucat in castigarea si apararea independentei Americii, George Washington este recunoscut de toata lumea drept una dintre cele mai importante figuri din intreaga istorie americana. The Atlantic Monthly a realizat de curand un top 100 al celor mai importante personalitati din istoria Americii. Clasamentul a fost alcatuit pe baza listelor intocmite de cei mai cunoscuti zece istorici americani.

George Washington ocupa locul doi in acest clasament, dupa Abraham Lincoln, acesta fiind apreciat in mod deosebit pentru ca a abolit sclavia. Tanarul proprietar de pamanturi George Washington a fost chemat sub arme de britanici in momentul in care America era doar o colonie a Angliei. A participat la luptele impotriva francezilor si a reusit sa cucereasca fortareata Fort Duquesne (azi Pittsburgh).

Ca ofiter, reputatia ii era asigurata si cunostintele sale l-ar fi putut ajuta sa treaca rapid de la gradul de locotenent-colonel la cel de ofiter de stat major. Intrigile l-au alungat si Washington s-a intors la plantatia sa, in 1760. Cincisprezece ani mai tarziu, revolta coloniilor si comerciantilor din America impotriva regelui Angliei l-au facut sa revina in armata si sa devina, fara sa vrea, erou. In 1775, congresul insurgentilor l-a numit comandant suprem al tuturor fortelor militare ale coloniilor rasculate impotriva Angliei.

Washington nu a putut scapa de destinul sau de conducator. In 1787, a fost numit presedinte al Conventiei din Philadelphia. Chiar daca nu a participat la redactarea Constitutiei americane, din cauza marilor neintelegeri cu Jefferson, a trebuit sa accepte oficial paternitatea acesteia, dupa care a vrut din nou sa se retraga pe pamanturile sale.

In 1789, notorietatea sa era atat de mare, incat fara sa fi candidat a fost ales cu unanimitate de voturi primul presedinte al Statelor Unite ale Americii, pentru un mandat de patru ani. A depus juramantul de presedinte la 30 aprilie 1789. La finalul acestui mandat s-a gandit din nou sa plece, dar anturajul sau politic a reusit sa-l convinga ca retragerea ar favoriza stabilirea unei republici sociale si populare in America. Ca sa nu-i lase pe Jefferson si Madison la putere, Washington a acceptat al doilea mandat.

Ca presedinte al Statelor Unite intre 1789 si 1797, Washington a dus o politica conservatoare, iar pe plan extern a fost un adept al izolationismului. In acelasi timp, a zdrobit cu ajutorul armatei sale toate rebeliunile populiste si a orientat republica americana spre o structura centralizata si conservatoare. {n 1797, nu a mai acceptat un al treilea mandat si s-a retras definitiv la plantatia sa, la varsta de 65 de ani. Cu ocazia discursului sau de adio, a recomandat Statelor Unite sa intervina cat mai putin posibil in afacerile politice ale lumii si, mai ales, sa nu se alieze cu nicio natiune europeana in cazul unui conflict pe vechiul continent.

Contributia lui George Washington la victoria revolutiei americane nu poate fi pretuita in cuvinte, iar aportul sau ca presedinte al Statelor Unite la punerea temeliilor noului stat a fost imens. Acest om, care a fost in simplitatea sa atat de ostil gloriei si atat de conservator in sufletul sau, a murit la 14 decembrie 1799, la Mount Vernon, Virginia.

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” marcheaza astazi acest eveniment prin tema “Democratia americana – 280 de ani de la nasterea primului presedinte al SUA”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-