Published On: joi, Feb 23rd, 2012

210 ani de la nasterea scriitorului francez Victor Hugo

Share This
Tags

Biblioteca judeteana “Panait Istrati” celebreaza astazi, 24 februarie, 210 ani de la nasterea scriitorului francez Victor Hugo, moment ce va fi marcat printr-o expozitie de carte sub numele de “Clasicii literaturii franceze”.

Scriitorul francez Victor Hugo s-a nascut la 26 februarie 1802, in Besançon. Era fiul lui Joseph Léopold Sigisbert Hugo, ofiter in armata imperiului francez si al Sophiei Trébuchet.

A invatat la liceul Louis le Grand din Paris si din adolescenta a scris poezii, a tradus din opera lui Virgiliu. In 1819 a fondat impreuna cu fratii sai revista “Conservateur Littéraire”. A debutat in 1822, cu volumul de versuri “Odes et poesies diverses” si pentru oda inchinata ducelui de Berry in 1820 primea de la regele Ludovic al XVIII-lea o bursa. S-a casatorit in 1822 cu Adèle Foucher, pe care o iubea in secret si unul dintre fratii sai, Eugene. Acesta a innebunit in ziua nuntii. Victor Hugo si Adèle au avut 5 copii.

In 1929 publica piesa de teatru Cromwell si prefata scrisa de el devenea manifestul curentului romantic, in 1930 se juca la Paris piesa “Hernani”, avea succes cu “Le roi s’amuse” (1832), care a stat la baza operei “Rigoletto”, a lui Giuseppe Verdi.

Primul roman publicat a fost “Han d’Islande” (1823). In 1831 a publicat primul roman istoric, “Notre-Dame de Paris” si libretul pentru opera “Esmeralda”, bazata pe acest roman. A scris volume de poezie inspirate de actrita Juliette Drouet, care i-a fost amanta. Adèle s-a indragostit in aceasta perioada de Sainte-Beuve, prietenul lui Hugo. In 1838 avea loc premiera piesei Ruy Blas la Théatre de la Renaissance, Paris.

S-a implicat in politica si a sustinut partidul republican. In 1941 a devenit membru al Academiei Franceze, in 1945 era numit pair al Frantei. In 1943 ii murea una dintre fiice si timp de cativa ani nu a mai publicat nimic. In urma revolutiei din 1848 a fost ales in Adunarea Constituanta si Adunarea Legislativa, a inabusit revoltele muncitoresti.

In 1951 s-a opus loviturii de stat organizate de Napoleon al III-lea si a fost gonit din Franta. S-a autoexilat la Guernsey, in Canalul Manecii, pentru 20 de ani. In aceasta perioada a scris Casa de Hauteville, volumul de poezii Les chatiments (1853), Les Misérables (1862), romanul care il va face apreciat in toata lumea fiind considerat drept una dintre capodoperele umanitatii, precum si o adevarata fresca sociala. Au urmat Les Travailleurs de la Mer (1866), L’Homme qui rit (1869), Quatre-vingt-treize (1874).

In 1863 a publicat romanul autobiografic Adèle. S-a intors la Paris dupa abdicarea lui Napoleon al III-lea si instaurarea Republicii, a devenit deputat. In perioada Comunei din Paris (1871), Victor Hugo a trait la Bruxelles si a fost expulzat pentru adapostirea unor revolutionari. S-a refugiat la Luxemburg, apoi s-a intors la Paris si in 1876 a fost ales senator. Victor Hugo a murit la 22 mai 1885, in Paris.

Comentarii

comentariu

About the Author

-