Published On: mie, Feb 15th, 2012

176 de ani de la nasterea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu

Share This
Tags

B.P.Hasdeu a fost un filolog, poet, prozator, dramaturg si jurnalist roman, nascut la 16 februarie 1836 in comuna Cristesti din Bucovina, care a murit la 25 august 1907 la Bucuresti, fiul lui Alexandru Hasdeu, profesor si avocat si tatal Iuliei Hasdeu.

Studiaza la diverse scoli din Podolia si Volinia, apoi la liceul din Chisinau si la Universitatea din Harkov (1852), pe care insa n-o absolveste, deoarece in 1854 se angajeaza militar.

In 1857, trece Prutul, fiind mai intai judecator la Cahul, apoi se stabileste la Iasi, unde initiaza o serie de publicatii, de profil filologico-istoric si literar, printre care “Romania”, “Foaia de istorie romana”, “Foita de istorie si literatura”, toate intre 1858-1863. De pe la 1870 abandoneaza politica, in mare parte si literatura, daruindu-se exclusiv stiintei.

Spiritul sau bataios si neastamparat resimtea nevoia sa se exercite pe terenul alunecos, adesea dezamagitor si, in orice caz, cronofag, al gazetariei. La ziarele pe care le conduce ori la care colaboreaza, Hasdeu sustine un crez nationalisto-democratic, iesit dintr-o dubla filiatie pasoptista: din militantismul radical si mesianic al lui Balcescu si din vizionarismul oracular al lui Heliade. Maniera sa e directa, familiara, lipsita de orice pedantism, amestecand, dupa caz, gravitatea si sotia. Fiind un impulsiv, prea sincer ca ss-si impuna abilitati tactice, si un pasional, incapabil sa pastreze masura, el e, in functie de circumstante si starea de spirit, cand patetic, cand pus pe gluma, cand erudit ori calm demonstrativ.

Nutrit, ca toti romanticii, direct sau prin izvoare intermediare, din istorismul lui Hegel si conceptul herderian de Volkstimme, B.P.Hasdeu isi explica prezentul prin trecut, considerand limba drept un instrument de descifrare a misterului etniilor, mijlocul cel mai sigur de a patrunde pana la originile invaluite in ceata.

El traverseaza toate compartimentele lingvisticii, multe constituite astazi in ramuri de sine statatoare, lasandu-si pretutindeni amprenta geniului: realizeaza o prima sinteza teoretica a stiintei limbii, da contributii importante in gramatica comparata indoeuropeana si paleografia slava si pune bazele textologiei moderne.

Una din capodoperele semnate de Hasdeu e lucrarea “Razvan si Vidra”. Piesa e mai mult o naratiune ilustrand traiectoria unei existente decat o drama axata pe un conflict central: scriitorul avea, de altfel, sa recunoasca implicit acest lucru prin inlaturarea subtitlului “drama istorica” din prima editie (aparuta in ziarul Perseverenta, 1867) si adoptarea de la editia a treia inainte (1869) a subtitlului “poema istorica”.

Ascensiunea tiganului Razvan, caracter infocat, generos, eroic, de la pozitia de rob pana la cea de domn al tarii, sub impulsul ambitioasei Vidra, care stie sa-i insufle energie si incredere in sine, e evocata intr-o suita de scene semnificative, cu o tensiune crescanda si in spiritul unei mari veridicitati psihologice. La inceput, in pofida calitatilor, pe care nu si le ignora, Razvan ezita sa-si asume destinul. Explicatia rezida intr-o constiinta a culpabilizarii: ca tigan, el se simtea marginalizat, era stapanit, in fond, de prejudecata celor ce-l inconjurau. Pana la urma, imboldit de Vidra, eroul isi infrange reticenta, iar setea lui de putere sporeste in proportie cu succesele dobandite. In ultimul cant, raporturile se inverseaza: in preajma cuceririi tronului, Vidra are visuri premonitorii macabre, iar Razvan, decis sa-si joace sansa pana la capat, o apostrofeaza intr-o tirada de mare elan.

Geniu plurivalent, cu orizonturi enciclopedice, scriitorul reuneste in ecuatia personalitatii un romantic cu ambitii prometeene, un savant format la scoala pozitivismului, un zeflemist dispus sa ia totul in raspar si un vizionar capabil de fulguratii profetice. Opera sa, desi inegala, cuprinzand multe scrieri neincheiate, il situeaza, fara indoiala, printre marile spirite ale culturii romane din toate timpurile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-