Published On: mie, Feb 8th, 2012

175 de ani de la moartea marelui Puskin

Share This
Tags

Biblioteca judeteana “Panait Istrati” comemoreaza, vineri, 10 februarie, 175 de ani de la moartea scriitorului rus Alexandr Sergheevici Puskin. Acest moment va fi marcat printr-o expozitie dar si printr-un moment poetic sustinut de elevii Scolii Puskin din Pisc.

Aleksandr Sergheevici Puskin (n. 6 iunie 1799, Moscova – d. 10 februarie 1837, Sankt Petersburg), poet si dramaturg clasic rus din perioada romantica, este considerat a fi cel mai mare poet rus si fondatorul literaturii ruse moderne.

Puskin a marcat prin prezenta sa insolita societatea si literatura rusa a veacului al XIX-lea. Aristocrat prin nastere si revolutionar prin vocatie, adulat si hulit de contemporani, tinut in mare cinste la Curte sau exilat in cele mai indepartate provincii ale Imperiului, Puskin a reusit sa transforme noianul de experiente si trairi proprii, dar si solida sa cultura, intr-un izvor de inspiratie pentru opere literare predestinate a rezista timpului si schimbarilor de mentalitate.

Nonconformist si cu un urias talent literar, Aleksandr Puskin strabate veacurile in constiinta umanitatii, mereu proaspat in scrierile sale, izvorate sub pana unui neastampar genial. Din viata sa tumultuousa, prematur intrerupta de un duel nefast parca desprinsa dintr-un roman, ne ramane mostenire o opera inegalabila.

Puskin a fost initiatorul folosirii dialectului local in poeziile si piesele sale, creand un stil propriu de amestec al naratiunii cu teatrul, idila si satira – asociate cu literatura rusa si influentand major scriitorii rusi care i-au urmat.

Poetul devine incomod din pricina popularitatii si scrierilor lui antidespotice – manuscrisul Oda a Libertatii. Ca urmare, in acelasi an, pentru a evita deportarea in Siberia, se muta la Chisinau unde va locui pana in 1823. Dupa o calatorie de vara in Caucaz si in Crimeea, scrie doua poeme foarte aclamate: Prizonierul din Caucaz si Fantana din Bahcisarai.

In revolta din decembrie 1825 la Sankt Petersburg sunt gasite in mainile unor insurgenti o serie de poeme politice timpurii ale poetului; ca urmare Puskin intra imediat sub strictul control al cenzurii guvernului, fiindu-i interzis sa calatoreasca sau sa publice. In acest timp scrie drama Boris Godunov pe care insa nu reuseste sa o publice decat cinci ani mai tarziu.

In 1837, inglodat in datorii si in mijlocul zvonurilor despre relatia amorousa a sotiei lui cu aventurierul francez D’Anthes, pe 27 ianuarie Puskin il provoaca pe presupusul iubit la duel. In urma duelului, amandoi barbatii sunt raniti. Doua zile mai tarziu, pe 29 ianuarie, Rusia pierdea pe cel mai important poet si dramaturg romantic al secolului al XIX-lea – Aleksandr Sergheevici Puskin. Guvernul, temandu-se de o eventuala demonstratie politica, a mutat desfasurarea funeraliilor intr-o locatie mai mica, permitand participarea unui grup foarte restrans de rude si prieteni apropiati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-