Published On: joi, Feb 2nd, 2012

“Invinge cancerul” – marcat sambata in intreaga lume

Share This
Tags

Pe 4 februarie se marcheaza in fiecare an Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, care militeaza pentru constientizarea cancerului in randul populatiei si pentru accesul egal al tuturor pacientilor la cele mai noi terapii impotriva cancerului. In Romania, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat cu aceasta ocazie un eveniment menit sa atraga atentia asupra problemei cancerului in tara noastra.

Inceput in urma cu aproape 2 ani, prin lansare initiativei Cancer United – Uniti impotriva cancerului – programul FABC de constientizare si implicare a pacientilor in gasirea unor solutii pe termen lung pentru asigurarea unui acces rapid si egal la cele mai bune terapii in domeniul cancerului, in conturarea unor strategii de prevenire si diagnostic precoce al acestei afectiuni, va continua maine cu marcarea acestei zile internationale
In Romania se estimeaza ca numarul bolnavilor de cancer se ridica la aproximativ 400.000 de persoane. Cele mai comune forme de cancer sunt cancerul pulmonar si colorectal, la barbati, respectiv cancerul de san, la femei.

“Parteneriatul semnat in 2007 cu Ministerul Sanatatii – document care ne confirma rolul de reprezentanti, sustinatori si aparatori al drepturilor pacientilor cu cancer din Romania – ne obliga, in acelasi timp, la o atitudine responsabila, la implicarea in gasirea unor solutii si strategii prin care sa raspundem solicitarilor si recomandarilor autoritatilor europene de elaborare a unui Plan National de Lupta impotriva Cancerului, plan care sa adreseze cele trei componente esentiale ale controlului cancerului: preventie, tratament si paliatie.”, a declarat Cezar Irimia.

In fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane de cazuri noi de cancer. Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate, incidenta si prevalenta acestei afectiuni fiind in crestere. Conform unui raport publicat recent la Institutul karolinska din Suedia, 1.2 milioane de decese au fost cauzate de cancer in Europa, in anul 2006.

“Salutam initiativele lansate de catre Ministrul Sanatatii si Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, initiative care, pentru prima data, mentioneaza cancerul ca o prioritate nationala, precum si o vizibila preocupare pentru gasirea unor solutii financiare viabile pentru asigurarea unui acces egal, echitabil si la timp, pentru toti cei afectati de aceasta maladie necrutatoare.”, a mai spus Dl. Cezar Irimia, Presedintele FABC.
La nivelul Judetului Braila, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” marcheaza acest eveniment printr-o expozitie documentara pe tema “Invinge Cancerul”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-