Published On: lun, Ian 9th, 2012

Zeci de cartuse din perioada razboiului, gasite in judetul Braila

Share This
Tags

Ca urmare a numeroaselor confruntari armate si a actiunilor militare aeriene si terestre de pe teritoriul tarii noastre in timpul celor doua razboaie mondiale, in majoritatea zonelor Romaniei au ramas neexplodate insemnate cantitati de munitii de diferite tipuri si calibre.

La finele saptamanii trecute, pe 5 ianuarie, un localnic din satul Lanurile, comuna Viziru, a descoperit in timpul unor sapaturi in propria curte 56 de cartuse, calibrul 7,65 mm, 9 tuburi si 5 gloante, de acelasi calibru, in stare avansata de oxidare. In urma descoperirilor facute, proprietarul a sunat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) “Dunarea” Braila si o echipa de pirotehnisti s-a prezentat la fata locului de urgenta. Terenul a fost inconjurat, iar munitia preluata de echipa pirotehnica. Starea in care se aflau munitiile demonstreaza faptul ca acestea erau ingropate de peste jumatate de secol in acel loc.

In astfel de cazuri oamenii sunt sfatuiti sa: nu miste de pe loc munitiile descoperite neexplodate, sa nu desfaca sau sa predea munitii neexplodate pentru valorificarea ca deseuri metalice, sa nu foloseasca munitiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente, sa nu loveasca, sa taie sau sa demonteze munitiile neexplodate, sa nu aprinda focul, sau să nu utilizeze focul deschis in apropierea munitiilor descoperite neexplodate, sa respecte regulile si masurile stabilite pentru zonele cu risc, la descoperirea de muniţii neexplodate. (M.M.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-