Published On: joi, Ian 12th, 2012

Un cetatean de onoare

Share This
Tags

In ziua sa de nastere, 11 ianuarie 2012, la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” si-a lansat ultimele doua carti. Prolific scriitor, – a scris in jur de 20 de volume, – avizat cronicar teatral, publicist de exceptie, om de scoala, brailean prin nastere, Ioan Constantin Muntean si-a inscris numele si renumele in galeria oamenilor de seama ai Cetatii de la Dunare.

De un timp, eforturile sale de documentare, scormonitul prin arhive uitate de vreme, interviurile cu braileni tineri si mai putin tineri, dragostea sa fata de urbe si imprejurimile sale au un singur tel: dezvaluirea trecutului de glorii, istoria multiseculara a “Ibrailei”, veche raia turceasca, oras modern si modernizat la granita dintre veacurile XIX si XX.

Numai cine a scris istorie, documentaristica, intelege cat de laborioasa, sistematica, este intreaga munca de informare, de asezare in pagina a materialului prelucrat.

Nu ne propunem acum o analiza cat de cat exhaustiva a operei braileanului Ioan Muntean si n-o facem dintr-un motiv simplu, ar insemna sa nu ne putem incadra in dimensiunile unei tablete de jurnal.

Ne propunem, in schimb, sa evidentiem calitatile umane ale scriitorului, dintre care modestia ocupa un loc aparte. Am asistat la o scena in care cineva il eticheta drept “scriitor”. Ei bine, Muntean a avut o reactie de respingere a apelativului.

Acum, la lansarea ultimelor doua volume, s-a vorbit mult si elogios de catre raportori, oameni de carte, critici literari competenti, scriitori la randul lor. La multumirile exprimate, autorul a adaugat ca laudele sunt exagerari. Modestia lui Ioan Muntean nu este una de circumstanta, ea vine din taria caracterului sau, el se considera, poate, un uvrier al condeiului, un “soarece” de biblioteca, perseverent si competent.

Sunt in masura sa constat ca opera ampla si aproape completa cu thematica braileana are pe putin doua impacturi asupra cititorului, o informare documentata, dar si modificari de comportament, inducere a sentimentului de mandrie locala, dragostea fata de un trecut cu parfumuri de salcam si specificitati inconfundabile.

Dupa ce am citit cartea despre Strada Regala, am glumit cu autorul: “Dinule, poti fi acuzat drept autor moral al accidentului rutier pe care il voi suferi, deoarece de cand ti-am citit cartea, merg ca prostu’ pe strada si ma zgaiesc pe la acoperisuri, frontoane, aticuri, bazoreliefuri si alte cele incremenite in istoria cladirilor brailene”.

Ioan Muntean este un om de onoare, bun prieten, scriitor si publicist, iubitor consecvent de urbe si oamenii sai. Autoritatile locale, recunoscandu-i meritele incontestabile, i-au acordat titlul de “cetatean de onoare al Brailei”. Pe merit!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-